Az amerikai képviselőháznak ki kellett mondania az egyértelműt

Az amerikai képviselőház kedd este elsöprő többséggel elfogadott egy határozatot, amely megerősíti Izrael létjogosultságát. A határozatot 412:1 arányban fogadták el.

Thomas Massie republikánus képviselő volt az egyetlen nemmel szavazó, a jogszabályban szereplő nyelvezetre hivatkozva.

„Egyetértek az »Izrael Állam létjogosultságának megerősítése« címmel és a megfogalmazás nagy részével, de nemmel szavazok az állásfoglalásra, mert az egyenlőségjelet tesz a cionizmusellenesség és az antiszemitizmus közé. Az antiszemitizmus sajnálatos, de annak kiterjesztése Izrael bírálatára nem segít” – magyarázta negatív szavazatát Massie.

Rashida Tlaib képviselő demokrata párti képviselő, aki az Izrael ellenes felszólalásairól híres „osztag” tagja szintén nem igennel szavazott az épelméjű ember számára egyértelmű javaslatra, Tlaibnak a határozat mindösszesen egy „jelent” ért meg. Volt azonban, aki jelenlétével sem tisztelte meg a testület munkáját, a gyakran Izrael-ellenes retorikát alkalmazó, demokrata párti Cori Bush képviselő egyáltalán nem szavazott.

A határozat négy állítást fogalmaz meg:

(1) megerősíti Izrael Állam létjogosultságát;

(2) elismeri, hogy Izrael létezéshez való jogának tagadása az antiszemitizmus egyik formája;

(3) elutasítja az Izrael megsemmisítésére és az egyetlen zsidó állam felszámolására irányuló felhívásokat; és

(4) elítéli a Hamász által vezetett, Izrael elleni terrortámadást”.

A múlt hónapban a képviselőház 412:10 arányban elfogadott egy állásfoglalást, amely kifejezi Izrael támogatását a Hamász elleni háborúban.

A tíz „nem” szavazatból kilencet a demokraták adtak le: Bush, Jamaal Bowman, Andre Carson, Al Green, Summer Lee, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Delia Ramirez és Tlaib. Az egyetlen republikánus nem szavazat Massie-től származott.

A határozat volt az első, amelyet a Ház elfogadott, miután Mike Johnson republikánus képviselőt megválasztották házelnöknek.

Ketrecekben tartotta a Hamász az izraeli nőket

Szörnyű körülményekről számoltak be a kiszabadult izraeli túszok.