Az izraeli technológia, amelynek katonák sokasága köszönheti az életét

Kevesen tudják, hogy egy észak-izraeli kibucban a világ élvonalába tartozó védelmi eszközöket fejlesztenek.

Számtalan katona köszönheti életét azoknak a páncélozott járműveknek, amelyek megvédték őket a golyóktól, bombáktól és a rögtönzött robbanószerkezetektől Irakban és Afganisztánban.

A mostani gázai hadművelet is megmutatta, hogy a legújabb fegyveres konfliktusokban mennyire más jellegű támadásokra kell számítaniuk az egységeknek, mint korábban.

Különösen igaz ez a városi harcokra, ahol rögtönzött robbanószerkezetek és drónok jelenthetik a legnagyobb veszélyt.

Ugyanezt a páncélzatot építik be most abba a 150 ezer darabos új járműflottába, amely a korábbit, a jól ismert Humweekat váltja fel. Valószínűleg az ezekkel közlekedő katonák nem is tudják, hogy az életüket védő rendszert egy izraeli kibucban fejlesztették ki – írja a Zsido.com.

Az észak-izraeli Sasa kibucban, a libanoni határhoz közel, tejüzem és fagylaltos üzletlánc működik, valamint kivit, almát, avokádót és grapefruitot termesztenek.

Nem mellesleg itt található a Plasan, a katonai járművek páncélvédelmi technológiájának világelső gyártója is.

A cég több milliárd dolláros szerződéseket kötött többek között az amerikai hadsereggel. Sikerét az addigi, úgynevezett gondolaszerkezet megkérdőjelezésével érte el. Más cégek gyakorlatilag acéldobozokat terveznek, hogy a jármű belsejében lévő „puha célpontokat” biztonságban tartsák.

„Volt egy alternatív elképzelésünk” – kezdi Nir Kahn, a Plasan tervezési igazgatója.

„Úgy tekintettünk rá, mint egy Ikea szekrényre, nem pedig mint egy hegesztett acéldobozra”

– magyarázza a szakember.

DSEI 2023 Israeli Company Plasan presents state-of-the-art armor solutions for land naval and air

Israeli defense company, Plasan, renowned for its commitment to soldier safety and security, is set to unveil its latest innovations in survivability at the DSEI 2023 event. Visitors can explore Plasan’s exceptional capabilities at Hall 4, Booth 405.

A doboz ugyan működőképes megoldás, de nagyon nehéz, drága és hosszú ideig tart az építése. A Plasan radikális alternatívát dolgozott ki: ez egy „összeszerelős készlet”, amely könnyebb, olcsóbb és sokkal jobban adaptálható, mint a dobozos kialakítás, de közben ugyanolyan szintű védelmet nyújt. Ez az ikeás „barkácsolás” azt jelenti, hogy különböző anyagokat tudnak használni a megfelelő helyeken, mint például kerámiát, kevlárt és kompozitokat.

A Plasant 1985-ben alapították, amikor az Izraeli Védelmi Erők a Hezbollah által támogatott fegyveresek ellen harcolt Dél-Libanonban. A seregnek szüksége volt könnyű, de páncélozott járművekre, ugyanis már nem volt frontvonal, mindenhol járőrözni kellett, amire nem alkalmasak a tankok – idézi fel Kahn.

„Nem vagyunk ismert vállalat, még Izraelben sem” – mondja az igazgató. „De mi vagyunk az ütőkártya, amit más cégek tartanak a kezükben. Csendben, a háttérben dolgozunk.

Nem csinálunk nagy felhajtást, nem csapunk nagy zajt”

– foglalja össze az üzleti filozófiájukat a szakember.

Izrael bemutatta a mesterséges intelligenciával működő szupertankját

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Barak harckocsi új korszakot nyit az IDF történetében.