Izrael bemutatta a mesterséges intelligenciával működő szupertankját

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Barak harckocsi új korszakot nyit az IDF történetében.

Az IDF új, fejlett és mesterséges intelligenciával működő Barak harckocsija üzemképes és megkezdődött a hadrendbe állítása – jelentette be kedden a védelmi minisztérium.

Az új harckocsit több mint öt éve fejlesztik és gyártják. A védelmi minisztérium védelmi kutatási és fejlesztési igazgatósága, az IDF szárazföldi erői, a páncélos hadtest és a 401. dandár közös erőfeszítésével fejlesztették ki.

A harckocsit úgy tervezték, hogy figyelje a környezetét, és az információkat feldolgozza, majd egyszerű és könnyen kezelhető módon mutassa be a katonáknak. Ennek részeként a harckocsit úgy programozták, hogy még mielőtt az ellenség megtámadná a harckocsit, ő veszi célba veszi azt.

A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a harckocsizó egy gombnyomással a harckocsin kívüli környezetet is láthatja. Ennek célja, hogy segítsen megoldani az összetett tájékozódási problémákat a különböző terepeken, különösen a városokban.

A Barakot úgy tervezték, hogy a katona álljon a középpontban.

Mint ilyen, a tank operációs rendszere képes alkalmazkodni az azt használó katona rangjához és igényeihez, a platformon belüli választási lehetőséggel, amely lehetővé teszi a katona számára, hogy a feladatának megfelelő optimális beállítást válassza.

Bár ez a katonák munkaterhelésének csökkentését szolgálja, a harckocsi legénysége továbbra is ugyanaz a négy fő lesz (parancsnok, vezető, lövész és töltő) maradnak, de a legénység által végzett feladatok változhatnak. A Barak tankok legénysége másképp fognak működni, mint más páncélosok, annak egyedi képességei miatt.

A tank fejlett mesterséges intelligenciával, érintőképernyőkkel és a vadászpilótákéhoz hasonló sisakokkal is rendelkezik.

Az új harckocsi rendszerét úgy tervezték, hogy a hadviselés fejlődésével folyamatosan fejlődjön. A gépi tanulás biztosítja, hogy a katonáknak ne kelljen folyamatosan tanulniuk az új funkciók használatát.

https://www.youtube.com/watch?v=sn_F0F2aXQA

A Barak technikailag a Merkava-sorozat része, de minden, ami a funkcióját, képességeit és kialakítását illeti, megkülönbözteti a sorozat többi modelljétől. Idővel az IDF a régebbi Mark 3 harckocsikat a Barakkal kívánja felváltani.

Egyelőre a Barakokat nem használják majd valós bevetéseken, mivel az IDF a katonák kiképzésére összpontosít.

„A Jom Kippur-i háború óta eltelt ötven év és a páncélosok által földünk védelmezői által vívott hősies csaták alkalmából újabb bizonyítékot kapunk a harckocsi, mint a szárazföldi erők alapvető és meghatározó alkotóelemének jelentőségéről és erejéről” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter a bejelentés kapcsán.

„A Barak harckocsi által megkezdett új korszak rendkívüli ugrás és egyértelmű kifejezése azoknak a technológiai képességeknek, amelyek folyamatosan növelik és biztosítják az IDF minőségi előnyét, mind a védelemben, mind a támadásban.

Nagy elismerésemet fejezem ki a MANTAK mérnökeinek és szakembereinek, a szárazföldi erőknek és mindazoknak, akik részt vettek ebben a projektben”.

Izrael oldhatja meg Ukrajna harckocsi-problémáját?

Bombaként robbant a hír, hogy Izrael több száz Merkava harckocsit készül exportálni két, meg nem nevezett országba. Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket.