Köteles-e Izrael eltemetni a terroristákat?

A Hamász mészárlása után a holtestek összegyűjtésének egy jelentős részét a ZAKA izraeli önkéntes mentőszolgálat végezte. A mentőszolgálat munkájáról kérdezte a Mandiner Megyeri Jonatán rabbit, az EMIH kommunikációs igazgatóját és a Neokohn főszerkesztőjét.

„A zsidó vallásban fontos helyet foglal el a zsidó temetés, a Kevurat Yisrael, amely minden zsidó embert megillet. Nemcsak hogy megillet, hanem

kötelező mindenkit megfelelő módon eltemetni,

ami azt jelenti, hogy a testet földbe kell tenni, minden darabját a testnek” – mondta Megyeri Jonatán.

A rabbi hozzátette: a vallásjog azt is kimondja, hogy a „nem zsidót” is kötelesek eltemetni, beleértve például a Hamász-terroristákat. A helyzetet bonyolítja, hogy a palesztinok gyakran maguknál tartják meggyilkolt zsidók holttesteit, ezért temetés helyett a holttestek cseréje történik meg.

Mint elmondta, vitákat okozott a Hamász-terroristák kérdése, de a vallásjog konklúziója, hogy

mind zsidót, mind nem zsidót, mind ellenséget, mind barátot ugyanúgy el kell temetni.

A ZAKA-ról a rabbi elmondta, hogy non-profit szervezetet három évtizede alapították és több ezer tagja van, akik nagyrészt vallásos zsidók.

Nincsenek szavak: élve égettek el egy 12 éves izraeli ikerpárt a terroristák

Liel és Janai Hetzronit nagyapjukkal és nagynénjükkel együtt gyilkolták meg az egyik határmenti kibucban.

„Ha történik bármiféle terrorcselekmény vagy gyilkosság, akkor ők az egész környéket felkutatják. Például, mikor a második intifáda idején, 2001-ben, Jeruzsálemben terrorista robbantott a Sbarro pizzériánál, akkor minden testrészt össze kellett szedniük” – magyarázta a szörnyű részleteket a rabbi.

Az emberi test minden részét, még a kifolyt vért is összegyűjtik és eltemetik

– tette hozzá. Mint elmondta, ezért is fontos a szervezet vallásos jellege, hiszen az emberi maradványok egy részét „egy állami szerv elvinné és megsemmisítené, mint kórházi szemetet.”

A rabbi felidézte, hogy a ZAKA néhány éve még Budapesten is járt, miután a Margit-híd felújításakor több olyan emberi maradványt találtak, amelyről megállapították, hogy olyan emberek lehettek, akiket a nyilasok belelőttek a Dunába. Az Index 2019-ben beszámolt róla, hogy egy kutatócsoport érkezett Budapestre, akik további holttestek után kutattak.

Megyeri Jonatán elmondta: a ZAKA rendelkezik olyan rabbikkal is, akik abban segítenek, hogy minden a vallásjognak megfelelően történjen.

A Mandiner teljes cikke a ZAKA-ról itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Gázai övezetnél járt a Neokohn főszerkesztője

Megyeri Jonatán és Robert C. Castel közösen jelentkeztek be a Gázai övezet mellől.

Tudta? A Hámász a Tórában is rosszat jelent

A „hámász” kifejezés csupán néhány alkalommal szerepel a Tánáchban, a zsidó Bibliában.