Netanjahu: A háború addig folytatódik, amíg Gáza nem jelent többé fenyegetést

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter szerdán a sajtónak nyilatkozott a Hamász fogságából kiszabadított túszok egy részének kiszabadításáról szóló megállapodásról — írja a The Jerusalem Post.

Beszéde elején Netanjahu a túszok családjaihoz fordult:

„A háború kezdete óta önökre gondolok. Találkoztunk, hallottam önöktől, hogy min mennek keresztül. Hallottam a folyamatos rémálomról, a kínzó bizonytalanságról, a határtalan aggodalomról. Amikor találkozom Önökkel, a mellkasukhoz, a szívükhöz szorítják szeretteik fényképét. Én és a kollégáim pedig minden képet megnézünk. Ezek a fotók parancsot adnak a cselekvésre. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes túszt, köztük Oron Shault, Hadar Goldint, Avera Mengisztut és Hisham al-Sayedet visszaadjuk.”

Hozzátette: „Harcoltunk az alku javításáért, köszönetet mondtam Biden elnök úrnak, aki a közvetítőkkel együttműködve elérte az alku javítását. A katonai és diplomáciai erőfeszítések együttese vitte előrébb az ügyet, és úgy vélem, hogy ez lehetővé teszi további túszok szabadon bocsátását”.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a megállapodásban van egy egyértelmű záradék, amely kimondja, hogy a Vöröskeresztnek engedélyezik, hogy meglátogassa a megmaradt túszokat és gyógyszerekkel lássa el őket. „Elvárom, hogy ezt végrehajtsák”.

„Egy katonai műveletben kiszabadítottuk Ori Megidist, de katonai műveletek nem mindig lehetségesek. Ezért nem várunk. Minden aprócska lehetőséget kihasználunk a túszok kiszabadítására, mert hazahozni őket szent küldetés. Az IDF és az összes biztonsági hatóság teljes mértékben támogatja az alkut; tudják, hogyan kell biztosítani erőink biztonságát”

– jegyezte meg Netanjahu.

Netanjahu szerint a tűzszünet alatt az IDF felkészül a háború folytatására: „A háború addig folytatódik, amíg el nem érjük céljainkat. Hogy visszaadjuk túszainkat, hogy felszámoljuk a Hamászt, és hogy másnap már ne a Hamász uralkodjon Gázában, amely terrorizmusra neveli gyermekeit, és kártalanítja a terroristákat és családjaikat. Gáza többé nem fog fenyegetést jelenteni Izrael számára.

A gyászoló családok azt kérték, hogy folytassuk a végsőkig, és ezt fogjuk tenni”

– jelentette ki.

Yoav Gallant védelmi miniszter reményét fejezte ki, hogy a megállapodást a Hamász a megállapodásnak megfelelően végrehajtja.

„Ez egy jobb megállapodás, mint amit egy hete mutattak be nekünk. A Hamász csak az erőt érti. Minél jobban fokozzuk a teljesítményt, annál nagyobb az esély a túszok visszaszolgáltatására. Ezek aljasok és gyilkosok, csak az erőből értenek. Minden lépés, amit az IDF tesz, javítja a túszok hazahozatalának esélyét”.

Hozzátette: „Elkötelezettek vagyunk a háború befejezése mellett, amíg el nem éri célját – a Hamász mint katonai és kormányzati keret felszámolását és a túszok hazatérését.

Gallant megjegyezte az egyik újságírónak: „Iszmail Haniyeh és Khaled Mashal, a Hamász vezetői, tudhatják kölcsönkapott időből élnek”.

Benny Ganz miniszter kijelentette:

„Tegnap nehéz, de helyes döntést hoztam. Olyan döntést, amely sorsokat határoz meg, és életeket menthet meg. Őszintén szólva, ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit az ország szolgálatában eltöltött több mint 40 évem alatt hoztam. És ebben a háborúban még több ilyen döntés lesz.

Szívből meg vagyok győződve arról, hogy ez volt a helyes döntés. A lányaink és fiaink hazahozatala iránti elkötelezettségünk a rabbinikus mondás kombinációja, miszerint »a kétely bírálja felül a bizonyosságot« és »aki Izrael egyetlen lelkét megmenti, azt a Isten úgy számolja el, mintha egy egész világot mentett volna meg«. Véleményem szerint ez a döntés és a túszokért való aggódás az izraeli társadalom erejét mutatja”

– tette hozzá.

Betelt a pohár: Izrael páros lábbal szállt bele a WHO-ba

A zsidó állam megelégelte az Egészségügyi Világszervezet Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéjét.