A háború kitörése óta az amerikai zsidók többsége megerősödött identitásában

Minden rosszban van valami jó – az amerikai zsidók nagy többsége megerősödött identitásban az elharapódzó antiszemitizmus hatására.

Az Egyesült Államok minden szegletében jelenlévő lubavicsi küldöttek széles körű felmérést végeztek az amerikai zsidó közösségekben az október hetedikén kirobbant gázai háború és az azt követő, semmihez sem fogható antiszemita hullám kitörése után, és örömteli eredményre jutottak – írja a Crownheights.info-ra hivatkozva a Zsido.com.

A kutatás szerint a válaszadók nagy többségének erősödött a zsidó identitása és az Izraelhez való kötődése, továbbá a háború kitörése óta több zsidó programot látogatnak, mint korábban.

Sokan számoltak be arról, hogy elkezdtek péntek este gyertyát gyújtani, tfilinben imádkozni, szombati kalácsot sütni, zsinagógába járni és zsidó szimbólumokat viselni,

olyanok is, akik korábban távol tartották magukat a zsidó hagyományok gyakorlásától.

Veszélyben az európai zsidók élete? – rabbik kérik az Európai Unió segítségét

„Az európai zsidók élete veszélyben van. A biztonságukért való felelősség az Önök kezében van” – írták a levélben

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy a gyökereik felfedezése mellett kiemelten fontos volt a számukra, hogy zsidó társaságban legyenek és zsidó közösségnek legyenek a részei.

A felmérésből kiderül, hogy a rabbik 86 százaléka lát növekedést a zsinagógában megjelenők számában és a közösségbe járók 98 százaléka mondta azt, hogy több zsidó szokást tart meg, mint korábban.

77,3 százalék válaszolt úgy, hogy erősödött benne a büszkeség és magabiztosság érzése a saját zsidóságával kapcsolatban, 93,4 százalék érzi közelebb magát a többi zsidóhoz és a zsidó közösséghez, 88,2 százalék vallott arról, hogy Izrael és az izraeli emberek fontosabbak lettek a számára, 85,8 százalék pedig azt mondta, hogy sokkal erősebb lett a zsidó identitása.

Ezzel együtt a megkérdezettek 81,5 százalék számolt be arról, hogy erősödtek a szorongásai az egyre növekvő antiszemitizmus miatt.

Az anticionista ortodox zsidókat bírálta a szatmári rebbe

A Neturei Karta nevű hangos, azonban mindössze néhány száz tagot számláló szervezete még az annak ideológiai gyökeret adó szatmári közösség vezetője szerint is túl messzire ment.