A bahreini koronaherceg lett az első arab vezető, aki elítélte a Hamászt

Szalmán bin Hamad al-Halifa bahreini trónörökös és miniszterelnök az első arab vezető, aki nyilvánosan elítélte a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadását.

A koronaherceg hétvégén, a Manamai Párbeszéd éves biztonsági csúcstalálkozója előtt tette megjegyzéseit.

„Ez egy tűrhetetlen helyzet, és mindent meg kell tennünk, hogy megállítsuk. Egyértelműen elítélem a Hamászt. Az október 7-i támadások barbárságok voltak”

– mondta, bár hozzátette, hogy egyértelműen elítéli „azt az [izraeli] légi hadjáratot, amelynek következtében több mint 11 ezer ember halt meg Gázában, közülük 4700 gyermek”.

A trónörökös felszólította a Hamászt, hogy engedje szabadon az általa fogva tartott nőket és gyermekeket. Al-Halifa azt is mondta, hogy a béke és biztonság nem valósulhat meg a „kétállami megoldás” nélkül.

„Addig nem valósul meg valódi biztonság, amíg nem születik valódi kétállami megoldás. Tehát a békéhez vezető út megőrzése erős vezetést igényel – tőlünk a régióban és elsősorban a nagyhatalmaktól, különösen az Egyesült Államoktól.

Úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Államok nélkülözhetetlen”

– mondta.

Bahrein egyike azoknak az arab országnak, amely az Ábrahám-egyezmény keretében 2020-ban beleegyezett az Izraellel való kapcsolatok normalizálásába.

A színfalak mögött: Izrael végzi el a piszkos munkát az arab országok helyett?

Meglepő kijelentést tett a zsidó állam ENSZ-nagykövete.