Nem fog hiányozni: végre nyugdíjba vonul Európa legizraelellenesebb politikusa

Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszterként Magyarországot is sokszor kipécézte magának.

Jean Asselborn luxemburgi politikus, 2004-óta volt a luxemburgi kormány külügyminisztere.

Valószínűleg ő a legizraelellenesebb politikus az Európai Unióban

írja Asselbornról a Ynet.

Az izraeli külügyminisztérium reménykedik abban, hogy így lehetőség nyílik a két ország közötti feszült kapcsolatok helyreállítására. Asselborn a múlt hét végén jelentette be visszavonulását, miután egy választási vereség következtében pártja kiesett a kormányból.

Politikai pályafutása során Asselborn jelentős erőfeszítéseket tett a palesztin érdekek európai képviseletére. Egyoldalú álláspontja azt eredményezte, hogy Izrael persona non grata-nak nyilvánította.

„Asselborn távollétét nem fogjuk gyászolni. Érdekeltek vagyunk abban, hogy új fejezetet nyissunk a Luxemburggal való kapcsolatainkban”

– mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő.

A tisztviselő szerint Asselborn radikális nézetei nem kedveztek az Izraellel való valódi párbeszéd kialakításának. Ugyanakkor határozott Izrael-ellenes álláspontja ironikus módon elősegítette Izrael kapcsolatát más luxemburgi kormánytagokkal.

Megáll az ész: miniszter lett a Hamász terrorját támogató spanyol politikusból

Sira Rego gyermek- és ifjúsági miniszter lett az újonnan megalakult baloldali spanyol kormányban.

Asselborn volt az egyedüli európai külügyminiszter, aki elutasította az Ábrahám-egyezményeket, mivel úgy vélte, hogy azok nem kedveznek a palesztinoknak.

Külügyminiszterként határozottan kiállt a Júdea-Szamáriából származó izraeli áruk megjelölése és az Izraellel szembeni szankciók bevezetése mellett.

Asselborn volt a mozgatórugója az Európai Unió Izrael-ellenes indítványai többségének, és hasonló intézkedéseket szorgalmazott az ENSZ-ben is.

Az október 7-i mészárlás után Asselborn meglepően kiegyensúlyozott nyilatkozatot adott ki. Kritizálta a Hamászt, kijelentette, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, és felszólított a túszok szabadon engedésére. Mindazonáltal később elmarasztalta Izraelt az általa „kollektív büntetésnek” nevezett gázai hadműveletek miatt.

Szerencsére Izraelben kedvezően tekintenek utódjára, Xavier Bettelre, aki az elmúlt tíz évben Luxemburg miniszterelnöke volt.

Matan Kahana: Európa ébredj!

Az egykori elitkatona és politikus felhívást intézett az európai nemzetekhez.