Bizonyítékok: A Hamász a legfontosabb gázai kórházat használta terrorbázisként

Az IDF szerdán bizonyítékokat tett közzé arról, hogy az Al Shifa kórházkomplexumon belül fegyvereket és katonai parancsnoki központokat találtak a Hamász fegyveresei az egészségügyi központ elleni rajtaütés során.

„A kórház egyik kórtermében tartott kutatások során a csapatok egy technológiai eszközöket tartalmazó szobát találtak, valamint a Hamász terrorszervezet által használt katonai és harci felszereléseket” – áll a hadsereg közleményében, hozzátéve, hogy a katonák a kórházkomplexumon belül több Hamász-terroristát is elfogtak és megöltek.

„Egy másik kórteremben a katonák egy operatív parancsnoki központot és a Hamászhoz tartozó technológiai eszközöket találtak, ami arra utal, hogy a terrorszervezet terrorista célokra használja a kórházat”.

A hadsereg közölte, hogy az Al Shifa MRI-központjában is fegyverraktárat találtak.

Az IDF kijelentette, hogy

„folytatja a kórházkomplexumban a műveleteket, miközben hírszerzési információkat szerez, és megakadályozza, hogy az orvosi csapatok és az ott menedéket kereső civilek kárt szenvedjenek”.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csapatok Hamász-egyenruhákat találtak, „amelyeket a kórház padlójára dobtak, hogy a terroristák civil álruhában el tudjanak menekülni”.

„Ezek a megállapítások egyértelműen bizonyítják, hogy a kórházat terrorizmusra használták, a nemzetközi jog teljes megsértésével”

– mondta.

Az Egyesült Államok saját értékelése szerint is a Hamász parancsnoki és irányító központként használja a Gázai övezet legfontosabb egészségügyi létesítményét, az Al Shifa kórházat – közölte szerdán a Fehér Ház.

A Hamász szerdán határozottan cáfolta Izrael állításait, miszerint az IDF erői fegyvereket találtak az Al Shifa kórházban az intézményben tartott razzia során.

Eközben az IDF erői továbbra is folytatták a kórházi személyzet orvosi ellátását, hogy biztosítsák az egészségügyi központban kórházba került civilek kezelését.

Gázai háború: már megint hazugságokon alapuló vérvádat terjesztett a BBC

A brit műsorszolgálgató ismételten hatalmasat hibázott és kénytelen volt bocsánatot kérni.