Nem nevezi terrorista szervezetnek a Hamászt a brit baloldal volt vezére

Jeremy Corbyn, az Egyesült Királyság Munkáspártjának korábbi vezetője hétfőn Piers Morgan, ismert televíziós műsorvezet Uncensored című műsorában elutasította, hogy a Hamászt terrorszervezetként definiálja.

Corbyn október 9-én, mindössze két nappal azután, hogy a Hamász megszállta Izraelt és brutálisan meggyilkolt 1300 embert és kétszáznál is több túszt ejtett, hasonlóan elutasítóan nyilatkozott.

Corbyn annak ellenére nem volt hajlandó terroristákként jellemezni a Hamászt, hogy Angliában a hatályos törvények értelmében terrorszervezetnek minősül, és 2016-ban saját maga is elismerte, hogy sajnálja, hogy korábban a Hamászt és a Hezbollahot barátjaként jellemezte.

A heves vitában Morgan többször is hallható, amint azt kérdezi Corbyntól: „Tudja őket terrorista csoportnak nevezni, Jeremy?”.

Válaszul Corbyn kitér a kérdés elől, és azt kérdezi:

„Lehet veled racionálisan vitatkozni?”.

A sok kitérő válasz után Corbyn megígéri, hogy mond valamit Morgan kérdéseire válaszul, de ígéretét nem teljesíti, és megpróbálta elterelni a beszélgetést az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet témájára.

A klip azzal ér véget, hogy Morgan másik vendége megerősíti, hogy a Hamász terrorista csoport, amire Corbyn a szemét forgatja.

Piers Morgan Uncensored on Twitter: „Piers Morgan asks Jeremy Corbyn 15 times whether the former Labour leader thinks Hamas is a terror group.Jeremy Corbyn refuses to answer.@piersmorgan | @jeremycorbyn pic.twitter.com/F9kr1OLtj1 / Twitter”

Piers Morgan asks Jeremy Corbyn 15 times whether the former Labour leader thinks Hamas is a terror group.Jeremy Corbyn refuses to answer.@piersmorgan | @jeremycorbyn pic.twitter.com/F9kr1OLtj1

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.