Roger Waters szerint elképzelhető, hogy az izraeliek magukat mészárolták le

Roger Waters, a Pink Floyd frontembere és az izraeli-palesztin konfliktus pártatlan „szakértője” szerint valami „nagyon gyanús” a Hamász izraeliek elleni október 7-i támadásában. Waters megkérdőjelezte, hogy a Hamász valóban civileket vett-e célba, sőt felvetette, hogy a támadás akár egy izraeli „hamis zászlós akció” is lehetett.

„Nem hiszem, hogy valaha is sokat megtudunk-e a történetből” – mondta a 80 éves szélsőbalos aktivista Glenn Greenwaldnak egy podcast-interjúban.

„Ön szerint igazolható az, amit a Hamász tett október 7-én?” – kérdezte Greenwald.

„Nos, nem tudjuk, hogy mit tettek”

– válaszolta Waters.  „Jogos volt-e az ellenállás a megszállással szemben? Igen, a genfi egyezmények alapján” – mondta. „Jogilag és erkölcsileg abszolút kötelesek ellenállni a megszállásnak 1967 óta”.

Waters feltehetően arra utalt, hogy Izrael a hatnapos háború során elfoglalta Gázát, Júdea-Szamáriát (Ciszjordániát) és a Golán-fennsíkot. Bár ezeknek a területeknek a státusza vitatott, a Hamász által október 7-én célba vett valamennyi település Izrael nemzetközileg elismert határain belül van.

A Genfi Egyezmény, amelyre Rogers az Izrael elleni támadások igazolására hivatkozik, pedig tiltja a civilek célba vételét, valamint minden olyan „erőszakos cselekményt vagy erőszakkal való fenyegetést”, amelynek elsődleges célja „a terror terjesztése a civilek körében”.

Roger Waters Frankfurtban és Krakkóban persona non grata – Budapesten miért nem?

A magyar nyilvánosság – ezen belül a zsidó közösségek – ingerküszöbét egyelőre nem lépte át a művész antiszemitizmusa – írja a TEV.

„Vannak-e határai – kérdezte Greenwald – annak, hogy [a palesztinok] milyen módon tanúsíthatnak ellenállást?”.

„Ha háborús bűnöket követtek el” – mondta Waters – „elítélem őket”, de nem volt hajlandó határozottan kijelenteni, hogy ilyen bűncselekmények történtek.

„A helyzet az, hogy ezt az izraeliek történeteket találtak ki csecsemők lefejezéséről”

– folytatta Waters.

„Hiszek az egyenlő emberi jogokban minden testvérünk számára szerte a világon” – mondta Waters, hozzátéve, hogy „az izraeli kormány nem hisz ebben, ezért követnek el népirtást a palesztinok ellen”.

A YouTube-ra feltöltött kilenc perces klip egyetlen pontján sem említette sem Waters, sem Greenwald a jelenleg Gázában fogva tartott 240 túszt, akik közül körülbelül 30 gyerek.

Zsidó metálsztár: B@ssza meg Roger Waters!

A Disturbed énekese hatalmas tapsot kapott a tel-avivi közönségtől, amiért felszólalt az Izrael-ellenes zenész ellen.