A Jad Vasem elnöke csalódott Izrael ENSZ-nagykövetében

„Mélységes szomorúsággal láttuk, hogy Izrael ENSZ-küldöttsége sárga csillagot tűzött magára” – jelentette ki Dani Dayan.

A Jad Vasem elnöke, Dani Dayan csalódottságának adott hangot az izraeli ENSZ-küldöttség kapcsán, amiért sárga csillagot viseltek az ENSZ-ben.

„Mélységes szomorúsággal láttuk, hogy Izrael ENSZ-küldöttsége sárga csillagot tűzött magára”

– jelentette ki Dayan. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés nemcsak a holokauszt áldozatait gyalázza meg, hanem magát Izrael Államot is.

Dayan megjegyezte: „A sárga csillag a zsidó nép történelmi sebezhetőségét és mások könyörületétől való függését szimbolizálja. Mára a forgatókönyv megváltozott.

Független nemzetünk és hatalmas hadseregünk van. Saját magunk határozzuk meg a sorsunkat.

A sárga csillag helyett, büszkén kell hordanunk a kék-fehér zászlónkat.”

Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet és delegációja sárga csillagot viselt, amelyen a „Soha többé” üzenet volt látható az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén. A találkozót azért hívták össze, hogy megvitassák az izraeli háborút és a gázai humanitárius helyzetet.

„A világ hallgatott, amikor zsidó csecsemőket égettek el Auschwitzban, és ma is csendben marad, ahogy a zsidó babák Beeriben és a déli városokban szembesülnek a „náci Hamász” által elkövetett atrocitásokkal.

A nemzetközi közösség a csendje fülsüketítő”

– mondta Gilad Erdan.

A nagykövet megígérte továbbá, hogy viselni fogja a sárga csillagot mindaddig, amíg a náci Hamászt fel nem számolják, és amíg a Biztonsági Tanács meg nem töri a hallgatását, hogy elítélje az október 7-én történt tömegmészárlást.

„A világ nem emelte fel a szavát, amikor nagyapámat, a feleségét és hét gyermeküket Auschwitzba küldték. A nemzetközi közösség elhallgatott, amikor őket, több millió zsidóval együtt kiirtották a holokausztban.”

Izraeli háború: a cseh védelmi miniszter szerint ideje kilépni az ENSZ-ből

„Csehországnak nincs mit várnia egy olyan szervezettől, amely terroristákat támogat” – mondta Jana Černochová.

Magyarország és az Egyesült Államok közösen vette védelmébe Izraelt az ENSZ-ben

Szinte az egész világ Izrael ellen szavazott az ENSZ-ben. Budapest és Washington azonban Izrael hű szövetségese maradt.