Izraeli háború: a cseh védelmi miniszter szerint ideje kilépni az ENSZ-ből

A cseh védelmi miniszter hazája ENSZ-ből való kilépést sürgette, miután az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel Izraelt, hogy ne támadja Gázát, anélkül, hogy elítélte volna a Hamászt.

„Nem szabad hallgatni a második holokauszt előtt” – mondta Jana Černochová cseh védelmi miniszter, amikor felszólította országát, hogy lépjen ki az ENSZ-ből, tiltakozásul amiatt, hogy az nem ítélte el a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását.

„A holokauszt visszatért, és nem szabad újra elhallgatnunk”

írta az X-en közzétett nyilatkozatában.

Černochová egy nappal azután írta ezt, hogy az ENSZ Közgyűlése 120-14 arányban tűzszünetre szólított fel Gázában.

A határozat nem említette, illetve nem szólított fel egyértelműen annak a 230 izraeli túsznak a szabadon bocsátása érdekében, akiket a terrorcsoport fogságba ejtett.

„Szégyellem az ENSZ-t.

Véleményem szerint Csehországnak nincs mit várnia egy olyan szervezettől, amely terroristákat támogat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot.

Lépjünk ki”

– javasolta.

„Pontosan három héttel ezelőtt a Hamász több mint 1400 izraelit gyilkolt meg, ami lakosságarányosan számítva több áldozatot jelent, mint amennyit az al-Kaida militáns iszlamista szervezet 2001. szeptember 11-én meggyilkolt az Egyesült Államokban.

„És csak 14 ország, köztük a miénk állt ki egyértelműen és érthető módon a Hamász terroristái által elkövetett példátlan terrortámadás ellen!”

– jegyezte meg Černochová.

Csehországon kívül csak három másik európai uniós ország szavazott a határozat ellen; Ausztria, Horvátország és Magyarország.

Magyarország és az Egyesült Államok közösen vette védelmébe Izraelt az ENSZ-ben

Szinte az egész világ Izrael ellen szavazott az ENSZ-ben. Budapest és Washington azonban Izrael hű szövetségese maradt.