Nem meglepő: a szélsőbaloldali brazil elnök szerint a Hamász nem terrorszervezet

Lula da Silva brazil elnök nem hajlandó elismerni a Hamászt terrorszervezetként, azt állítva, hogy Izrael népirtást követ el. Mindeközben a brazil parlamentben a Hatikvát éneklik, szolidaritást tanúsítva Izraellel.

Lula da Silva brazil elnök harcias beszédet mondott Izrael kapcsán, amelyben többek között azt állította, hogy Izrael népirtást követ el a palesztinok ellen, és hozzátette, hogy szerinte a Hamász nem terrorszervezet.

„A Hamász akciói terrorcselekmények, amelyek ártatlan civilek ellen irányulnak, de nem terrorszervezet, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem ismeri el annak”

– mondta.

Lula véleménye ellentétben áll egy szombaton Brazíliában közzétett felmérés eredményével, amely szerint a brazilok 76%-a terrorszervezetnek tartja a Hamászt. A válaszadók 10% azt állította, hogy a Hamász „ellenállási szervezet”, 14% pedig azt válaszolta, hogy nincs véleménye az ügyről.

A Lula baloldali elnököt támogató szavazók 71%-a állította azt, hogy a Hamász terrorista szervezet, míg az előző elnök, Jair Bolsonaro támogatóinak 84%-a határozta meg terrorszervezetnek a Hamászt.

Ami Brazília döntését illeti, hogy nem határozza meg terrorista szervezetként a Hamászt, 57% azt állította, hogy az ország megközelítése helytelen, míg 26% azt, hogy az országnak igaza van.

A brazilok 61%-a állította, hogy az izraeli válaszcsapás nem arányos, 30%-a indokoltnak tartja, 9% pedig nem tudja.

Mindeközben a múlt héten a brazil parlament tagjainak egy része úgy döntött, hogy a parlament plenáris ülésén elénekli Izrael himnuszát, a Hatikvát, ezzel demonstrálva az Izraellel való szolidaritást.

Yonatan Gonen on Twitter: „Emotional moment in the Brazilian congress: Israelis and Brazilians, Jews and Christians, sing together the Israeli national anthem in support of the State of Israel 🇮🇱🇧🇷@IsraelMFA @LiorHaiat @YakiLopez pic.twitter.com/qKslvjt1sJ / Twitter”

Emotional moment in the Brazilian congress: Israelis and Brazilians, Jews and Christians, sing together the Israeli national anthem in support of the State of Israel 🇮🇱🇧🇷@IsraelMFA @LiorHaiat @YakiLopez pic.twitter.com/qKslvjt1sJ

Terroristákkal barátkozó szélsőbaloldali politikus lett Brazília új elnöke

Mutatjuk mit érdemes tudni a dél-amerikai ország frissen megválasztott elnökéről.