Az oroszországi főrabbi is megszólalt a Hamász moszkvai látogatása után

A sobibori náci megsemmisítő táborban történt felkelés 80. évfordulójára emlékezve Berel Lazar főrabbi hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a gonosznak megalkuvás nélkül ellenállni.

A megemlékezés alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök összejövetelre hívta össze az ország vallási vezetőit.

Az oroszországi zsidó közösséget képviselő Berel Lazar főrabbi is beszédet mondott nem sokkal a Hamász-küldöttség moszkvai látogatása után, amelyet Izrael hevesen elítélt.

Beszédében a főrabbi az oroszországi egységet magasztalta, mondván: „Itt, Oroszországban mindenki kölcsönösen érzi a békét és a tiszteletet a különböző kultúrájú és vallású emberek között”, rámutatva az oroszországi harmonikus együttélésre a többi nemzethez képest.

„Létfontosságú, hogy mai találkozónk egyértelmű üzenetet küldjön:

A kölcsönös tisztelet, barátság és együttműködés mellett vagyunk, de nem leszünk toleránsak azokkal szemben, akik maguk is intoleránsak, és a szélsőségeket és az erőszakot hirdetik”.

A közelmúlt terrorcselekményeit és a gázai túszhelyzetet kommentálva a főrabbi kijelentette, hogy a terroristákkal való tárgyalás vagy kompromisszum vállalhatatlan.

„A vallások közötti béke, amint az Oroszországban is létezik, csak akkor valósítható meg, ha a terroristákat megfosztják a hatalmuktól” – szögezte le.

„Oroszországban, hála Istennek, erős a harc a terroristák ellen, és az eredmények nyilvánvalóak. Az itteni tapasztalatok jó példaként szolgálnak mind a Közel-Kelet, mind más hasonló problémákkal küzdő régiók számára” – mondta a rabbi.

„Mindannyian imádkozunk a békéért, és reméljük, hogy nem lesz több háború.

De a gyilkosokkal való béke definíció szerint lehetetlen”

– modta Lazar, hozzátéve, hogy „minden terrorszervezetet el kell különíteni és fel kell számolni”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael figyelmeztette Oroszországot

Jeruzsálem szerint felháborító a Kreml parolázása a Hamász terroristáival.