Izrael figyelmeztette Oroszországot

„Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy azonnal utasítsa ki a Hamász terroristákat” – nyilatkozta az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

Izrael figyelmeztette Oroszországot azután, hogy csütörtökön Moszkvában fogadták a Hamász küldöttségét.

Lior Hajat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a Twitteren így írt:

„A Hamász egy terrorszervezet, amely rosszabb, mint az ISIS. A Hamász magas rangú tisztviselőinek kezei több mint 1400 izraeli vérével vannak beszennyezve, akiket lemészároltak, meggyilkoltak, kivégeztek és elégettek. Ők a felelősek több mint 220 izraeli, köztük csecsemők, gyermekek, nők és idősek elrablásáért.

Izrael elítéli a Hamász magas rangú tisztviselőinek Moszkvába való meghívását, ami a terrorizmust támogató cselekmény, és legitimálja a Hamász terroristáinak atrocitásait.

Felszólítjuk az orosz kormányt, hogy haladéktalanul utasítsa ki a Hamász terroristáit”.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Músza Mohammed Abu Marzook, a Hamász politikai irodájának alelnöke vezette a moszkvai delegációt.

„A Gázai övezetben fogva tartott külföldi túszok azonnali szabadon engedése érdekében felvették vele a kapcsolatot, és megvitatták az orosz és más külföldi állampolgárok palesztin enklávé területéről való evakuálásával kapcsolatos kérdéseket” – áll az orosz közleményben.

Barátok közt: Lavrov a támogatásáról biztosította a palesztin terroristákat

No comment.

A TASS orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes korábban Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetőivel, ahol a terrorcsoport által fogva tartott túszok sorsáról tárgyalt.

Oroszország és Kína szerdán megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan, az Egyesült Államok által támogatott határozatot fogadjon el, amely elítéli a Hamászt, és „humanitárius tűzszünetekre” szólít fel Gázában.

A határozattervezetet a 15 tagú testület nem fogadta el, mert Oroszország és Kína állandó tagként vétójoggal rendelkezik. Tíz ország szavazott az Egyesült Államok határozata mellett, az Egyesült Arab Emírségek pedig ellene. Brazília és Mozambik tartózkodott.

A Biztonsági Tanács határozatainak elfogadásához legalább kilenc igen szavazat és az öt állandó tag vétója nélkül kell elfogadni.

Elutasítottak egy orosz határozatot is, amely elítélte a Hamászt, de elítélte a civilek és a gázai polgári objektumok elleni „válogatás nélküli támadásokat”, valamint azonnali „humanitárius tűzszünetet” követelt.

Október 16-án Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Izrael fel kívánja számolni a Hamász terrorcsoportot Gázában.

Izrael üzent a gyerekgyilkos terroristákat dicsőítő Erdogannak

A török elnök a napokban azt állította, hogy a Hamász tagjai nem terroristák, hanem Allah szent harcosai.