Barátok közt: Lavrov a támogatásáról biztosította a palesztin terroristákat

A Moszkvába utazott Hamász-küldöttség több kérdésben is hangsúlyozta, hogy a Kreml támogatja őket.

Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője, helyettese, Szaleh al-Arouri, az orosz külügyminisztérium meghívására a múlt héten hivatalos látogatást tett Moszkvában.

A Hamász emberei több orosz tisztviselővel találkoztak, köztük Szergej Lavrov külügyminiszterrel és helyettesével, Mihail Bogdanovval. A küldöttség tagjai hangsúlyozták, hogy több kérdésben támogatják Moszkva álláspontját,

míg az orosz tisztviselők támogatásukról biztosították a Hamászt.

Oroszország nem minősítette a Hamászt terrorista csoportnak, és a külügyminisztérium tisztviselői, így Bogdanov is, továbbra is tartják a kapcsolatot a mozgalommal. Valójában nem ez az első alkalom, hogy magas szintű Hamász-delegáció látogat Oroszországba; Lavrov 2020-ban szintén Moszkvában találkozott Haníjével-vel.

Bogdanov, aki korábban Izrael és Egyiptom nagykövete volt, egyben Oroszország elnökének közel-keleti különmegbízottja és az Ortodox Palesztinai Társaság elnökhelyettese.

Amióta Oroszország tavaly februárban megszállta Ukrajnát, a Hamász tisztségviselői többször is azt állították, hogy a háború és a globális események azt jelzik, hogy az Egyesült Államok elveszíti „hegemón” státuszát, és hogy a kialakulóban lévő többpólusú világrend a palesztin ügyet fogja segíteni.

A Hamász közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy küldöttsége hangsúlyozta az orosz tisztviselőknek a palesztinok azon jogát, hogy „minden lehetséges eszközzel ellenálljanak a megszállásnak, amíg a felszabadulás és a visszatérés [meg nem valósul]”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Hamász erőszakkal fenyeget a közelgő őszi zsidó ünnepek előtt

A terrorszervezetnek nem tetszik, hogy a Templom-hegyre egyre több zsidó látogató érkezik.