A Hamász erőszakkal fenyeget a közelgő őszi zsidó ünnepek előtt

A Hamász palesztin terrorcsoport csütörtökön ellenséges akciókkal fenyegette meg Izraelt a közelgő zsidó nagyünnepek előtt a „Jeruzsálem és az al-Aksza mecset elleni jogsértéseknek” nevezett események miatt — írja a ynet.

A Hamász terrorszervezet fenyegetései közvetlenül a vasárnap este kezdődő zsidó újév előtt hangzottak el, egy nappal azután, hogy zsidó vallási szélsőségesek egy csoportja meglátogatta a Templom-hegyet, mely a judaizmus legszentebb helye, és megfújta az ilyenkor hagyományos sofárt, azaz kosszarvat.

A zsidó újév, a ros hásáná vasárnap napnyugtakor kezdődik, és a következő hetekben izraeliek ezrei látogatnak el Jeruzsálembe.

Omer Bar-Lev közbiztonsági miniszter szerdán a Kan közszolgálati rádióban azt mondta, hogy az izraeli hatóságok nem fogják korlátozni a zsidók látogatását a zsidók által Templom-hegyként, a muzulmánok által pedig al-Aksza mecsetként ismert jeruzsálemi szent helyen.

A zsidók számára ez a hely a legszentebb a földön, ahol a két Szentély állt. A muszlimok számára a hely az al-Aksza mecset helyszíne, és Mekka és Medina után a harmadik legszentebb hely.

Hivatalosan a „status quo” néven ismert laza szabályrendszer szerint a zsidók ugyan látogathatják a helyszínt, de ott nem imádkozhatnak, a hegy kezelését egy jordániai alapítvány végzi. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a zsidó látogatók száma, és néhányan rendőri védelem alatt tartanak zsidó imát a helyszínen.

Mahmúd al-Zahar, a Hamász vezetője Gáza városában újságíróknak nyilatkozva elítélte a város és a mecset vallási és iszlám státusza elleni „szemenszedett támadást”, mondván, hogy Izrael teljes felelősséget visel azért, hogy „az egész régiót nyílt vallási háborúba ránthatja”.

Izrael „diplomáciai háborúba” szállhat a Booking.com ellen

A cég e heti döntése szerint ugyanis a júdea-szamáriai, izraeli ellenőrzés alatt álló területekre vonatkozó hirdetéseken biztonsági figyelmeztetést kell feltüntetni.