Izrael „diplomáciai háborúba” szállhat a Booking.com ellen

Izrael idegenforgalmi minisztere „diplomáciai háborúval” fenyegette meg a Booking.com utazási oldalt a cég e heti döntése miatt, amely szerint a júdea-szamáriai, izraeli ellenőrzés alatt álló területekre vonatkozó hirdetéseken biztonsági figyelmeztetést kell feltüntetni.

A Booking.com szóvivője hétfőn az Associated Pressnek elmondta, hogy a vállalat a figyelmeztetést a régióban a közelmúltban kitört zavargásokra reagálva vezette be, amelyek során palesztinok támadtak izraeli állampolgárokat és zsidó telepesek támadtak palesztinokat Ciszjordániában, és izraeli katonai razziák is voltak a területen, amelyek halálos áldozatokkal jártak.

A vállalat közölte, hogy „a vonatkozó helyi biztonsági megfontolásokkal kapcsolatos bannereket és értesítéseket tervez ügyfelei számára”, hogy tudassa velük, hogy esetleg „vitatott, konfliktus sújtotta vagy magas kockázatú” területekre lépnek be.

A Booking.com szerint a figyelmeztető banner olyan, mint amilyet a vállalat jelenleg a háborús helyzetben lévő Ukrajnában található listáknál mutat.

Yoel Razvozov, idegenforgalomért felelős miniszter a Reuters jelentése szerint egy helyi izraeli csatornának azt mondta, hogy a Booking.com döntése „politikai töltetű”, és hogy az izraeli kormány kész harcolni ellene. Vitatta a cég által közölt indoklást, miszerint Ciszjordánia egyes területei nem váltak biztonságossá az utazáshoz.

„Turisták milliói látogatják Izraelt, beleértve ezt a területet is” – mondta, hozzátéve, hogy „a vége pedig az, hogy nincs semmi probléma” — számol be a Jewish Telegraphic Agency.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet a Reutersnek azt mondta, hogy támogatja a Booking.com lépését, és szerinte a cégnek „az izraeli megszállás gyarmati településeire kell összpontosítania”.

Az amszterdami székhelyű Booking.com a világ egyik legnagyobb utazás-foglalási oldala, amely több mint 28 millió szálláshellyel büszkélkedhet. Az oldal jelenleg figyelmeztetésmentes listákat tartalmaz az izraeli ciszjordániai városokban, köztük Máále Ádumimban és Kfár Ádumimban (mindkettő „palesztin terület, izraeli település”), valamint a Golán-fennsíkon található szálláshelyekre vonatkozóan, amelyet csak Izrael és az Egyesült Államok tekint Izrael részének, mivel az 1967 előtti izraeli határokon kívül esik.

A Booking és Izrael vitája emlékeztet az Airbnb 2018-as vitájára, amikor az utazási startup bejelentette, hogy törli a ciszjordániai településeken található ingatlanokat listájáról, majd a kritikák és egy per hatására megváltoztatta döntését.

Ezúttal a TripAdvisornak esett neki az Amnesty Júdeával és Szamáriával kapcsolatban

Emberi jogi jogsértésekre hivatkozva kéri a jogvédő szervezet, hogy a legnépszerűbb utazásajánló oldal vegye le a vitatott területeken lévő zsidó településeket a listájáról.