Ezúttal a TripAdvisornak esett neki az Amnesty Júdeával és Szamáriával kapcsolatban

Emberi jogi jogsértésekre hivatkozva kéri a BDS-párti jogvédő szervezet, hogy a legnépszerűbb utazásajánló oldal, a Tripadvisor vegye le a „vitatott fennhatóságú területeken” lévő zsidó településeket az ajánlási listájáról – írja az i24News.

A nemzetközi jogvédő szervezet a TripAdvisornak küldött nyílt levelében azt írja, a „Destination Occupation (Úticél: megszállt területek)” című, januári jelentésükben megállapították, hogy a Tripadvisor és más online szállásfoglaló cégek profitot termelnek „háborús bűncselekményekből” azzal, hogy turistacélpontként kínálnak „illegális izraeli településeket”.

Kutatásuk szerint a TripAdvisor több mint 70 különböző látványosságot, túrát, éttermet, kávézót, hotelt és kiadó szobát listázott az „elfoglalt palesztin területekről”.

Az Amnesty szerint Izrael megsértette a nemzetközi jogot a települések építésével az 1967-ben elfoglalt területeken. A jogvédők szerint a beruházások pusztító hatással voltak a palesztin közösségekre, tízezrek otthonát rombolták le.

A turizmus elősegítésével ezeken az illegális településeken a TripAdvisor hozzásegíti őket a gazdasági fejlődéshez, „tovább terjesztve azt a tömeges szenvedést, amit okoznak”.

Lewis Weinger tekoai otthona, amit Airbnb-vel ad ki fotó: Meni Lavi

A jogvédő szervezet arra kéri a TripAdvisort, hogy álljon azon cégek élére, amelyek kiállnak az „izraeli jogsértések” ellen.

„Megszakítva az üzleti kapcsolatokat az illegális telepekkel, a TripAdvisor lehetne a vezetője az utazási szektorban azon cégeknek, amelyek teljesen elkötelezettek az emberi jogi jogsértésekkel szemben”

– írja az Amnesty.

A szervezet már januárban megnevezte a TripAdvisort, a Booking.com-ot, az Expediat és az Airbnb-t, mint olyan cégeket, amelyek „profitálnak a háborús bűncselekményekből azzal, hogy úticélként ajánlanak illegális izraeli telepeket”.

A TripAdvisor még nem reagált a július 10-én írt levélre.

Az Airbnb a kérés hatására korábban levette a ciszjordániai zsidó településeket a listájáról, de aztán gyorsan visszakozott a lehetséges jogi következmények miatt.

Mégsem bojkottálja a júdea-szamáriai településeket az Airbnb

Az Airbnb terve nagy botrányt kavart, és megsértette az amerikai szállásügyi diszkriminációs törvényt is, ezért jobbnak látta visszakozni.

Később úgy próbálta megoldani a helyzetet, hogy nem teszi el a jutalékot ezekről a helyszínekről hanem segélyszolgálatoknak adományozza.

Az 1967-es hatnapos háborúban Jordániától elfoglalt Júdea és Szamária területén 600 ezer zsidó él 2,6 millió palesztin között. Ezt és a szintén elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem ismerte el Izrael részeként.

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?