Netanjahu: Egy nap nekem is számot kell adnom a történtekért

Október 7-e fekete nap volt történelmünkben, de az elszámoltathatóság kérdése csak a háború befejezése után merülhet fel – mondta Netanjahu.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök először ismerte el, hogy számot kell majd adnia az október 7-én bekövetkezett kudarcért.

„Ezt a kudarcot a végsőkig ki kell vizsgálni. Mindenkinek választ kell adnia” – mondta.

„Magamat is beleértve”.

„Miniszterelnökként az ország jövőjének biztosításáért vagyok felelős, most pedig az a feladatom, hogy Izrael Államot és a népet az ellenségeink feletti megsemmisítő győzelemre vezessem.

Itt az ideje, hogy egyesítsük erőinket egyetlen cél érdekében: a győzelem felé haladni”

– mondta Netanjahu.

Izrael kormánya hivatalos gyásznapokat tűz ki országszerte, az október 7-i mészárlás emlékére – jelentette be Netanjahu.

Zajlik az invázió előkészítése: behatolt Gázába az izraeli hadsereg

„Célzott rajtaütést” hajtott végre az IDF az éjszaka folyamán.

Netanjahu egyben ígéretet tett az IDF szárazföldi hadjáratára a Hamász kiszorítására Gázából. Kezdési dátumot azonban nem adott meg. A nap elején a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Izraelre, hogy késleltesse a gázai szárazföldi hadjáratot.

„Felkészülünk a szárazföldi invázióra. Nem részletezem, hogy mikor, hogyan és mennyit, és nem részletezem, hogy milyen szempontokat veszünk figyelembe, amelyek túlnyomó többségét egyáltalán nem ismeri a közvélemény” – mondta Netanjahu.

Netanjahu hangsúlyozta:

„A létünkért vívott harc kellős közepén vagyunk”.

„A háborúnak két célja van” – folytatta Netanjahu.

Az első az, hogy

„felszámoljuk a Hamászt katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítésével, és mindent meg kell tenni foglyaink hazatérése érdekében”

– hangsúlyozta.

Izrael nincs egyedül: Szaúd-Arábia lőtt le egy Eilat felé tartó rakétát

Nem várt helyről kapott segítséget a zsidó állam.