Hoppá: harci drogokat találtak az Izraelben mészárló Hamász terroristáknál

A Hamász október 7-i meglepetésszerű támadását végrehajtó terroristáiról kiderült, hogy egy részük captagon, azaz szintetikus amfetamin hatása alatt állt.

A tablettákat sok terrorista zsebében megtalálták, akik izraeli földön vesztették életüket.

A captagon, más néven „a szegények kokainja”, lehetővé tette a terroristák számára, hogy higgadtak maradjanak és közönyösen hajtsák végre a brutális tetteiket. Ezzel egyidejűleg huzamosabb ideig éberen tartotta őket, és elnyomta az étvágyukat.

A captagon 2015-ben vált ismertté, amikor kiderült, hogy az ISIS harcosai a félelem ellen használják, mielőtt terrorista műveleteket hajtanának végre. Ahogy az ISIS-hez hasonló terrorista szervezetek befolyása csökkent, Libanon és Szíria átvette a gyeplőt, és megkezdte ezen kábítószer nagyszabású gyártását és terjesztését.

Gáza különösen népszerű piacává vált a drognak, különösen a szenvedélybeteg fiatalok körében.

A captagon az amfetamin családba tartozik, és kezdetben a figyelemzavarok, a narkolepszia és a depresszió kezelésére fejlesztették ki. Erősen addiktív természete és pszichotikus reakciókat kiváltó hatása ellenére megfizethetőségének és egyszerű előállításának köszönhetően továbbra is népszerű a Közel-Keleten. A szegényebb országokban egy-két dollárért megvásárolható, míg a gazdagabb országokban akár 20 dollárba is kerülhet tablettánként.

Elsődleges hatásai közé tartozik az eufória érzése, az alvásigény és étvágy csökkenése.

Sokkoló: elrabolt izraeli gyerekekről tett közzé felvételeket a Hamász

A rémült gyerekek szülei nem szerepelnek a videóban. Azóta se tudni, mi történt velük.

Libanoni és szíriai egészségügyi szakemberek szerint a captagon nemcsak a harcosok körében elterjedt, hanem a konfliktusövezetekben élő kétségbeesett civilek is gyakran használják.

A captagon egykor bevételi forrása volt az ISIS-nek a kábítószer-csempészet révén, mára pedig Szíria fő bevételi forrásává vált, amelyet az iszlamista Hezbollah is aktívan támogat.

Körülbelül két évvel ezelőtt a The New York Times által végzett vizsgálat feltárta, hogy Bassár el-Asszad szíriai diktátorral kapcsolatban álló személyek, köztük családtagjai virágzó iparágat hoztak létre a captagon gyártására.

A szíriai kábítószer-kereskedelemből származó nyereség meghaladja a legális exportból származó nyereséget.

A Hamász terroristái miatt állíthatják vissza Izraelben a halálbüntetést

Kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatják az ötletet.

Szaúd-Arábiában a becslések szerint a captagon fogyasztása meghaladja a 600 millió tablettát évente, ami évente legalább 9-12 milliárd dolláros üzletet jelent.

Jelentős captagon szállítmányokat foglaltak le Olaszországban, Görögországban, Malajziában és Egyiptomban is. Jordániában a drog alacsony áron kapható, így egyre népszerűbb a hátrányos helyzetű fiatalok körében, beleértve az iskoláskorúakat is.

A captagon elterjedtsége évről évre tovább növekszik.

2021 decemberében a kuvaiti hatóságok kilencmillió captagon tablettát foglaltak le egy narancsszállítmányba rejtve. Alig egy héttel korábban a dubai hatóságok feltartóztatták 1,5 tonna captagon tablettát, körülbelül 380 millió dollár értékben, egy citromrakományban elrejtve.

Csak tavaly több mint 250 millió captagon tablettát foglaltak le a csempészektől, ami 18-szoros növekedést jelent a négy évvel ezelőttihez számokhoz képest. A hírek szerint a kábítószer Izrael utcáira is eljutott, ahol tablettánként körülbelül 50 sékel (4500 forint) áron adják.

Izraeli túlélő: Megerőszakolták a nőket, még azután is, hogy megölték őket!

Vérfagyasztó beszámolók láttak napvilágot a Gáza közelében tartott zenei fesztivál túlélőitől.