A Hamász terroristái miatt állíthatják vissza Izraelben a halálbüntetést

Amit Halevi, a Likud párt képviselője hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be az izraeli parlamentnek, amely lehetővé tenné, hogy a bíróságok halálbüntetést szabjanak ki a Hamász október 7-i terrortámadásában részt vevő palesztin terroristákra.

A törvénytervezetet 39 kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatásával nyújtották be.

Noha Izrael engedélyezi a halálbüntetést a nácik és segítőik által elkövetett gyilkosságokért, valamint hazaárulásért, az ország történetében csak kétszer alkalmazták.

Meir Tobianskit, az IDF tisztjét 1948-ban végezték ki hazaárulásért. Adolf Eichmannt, az SS-tisztjét és a náci párt tisztviselőjét pedig 1962-ben a holokausztban játszott szerepéért.

„Tekintettel az atrocitások hasonlóságára, amelyek azonosak a nácik által elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel, lemásoltam – a szükséges módosításokkal – a nácik és a náci kollaboránsok büntetéséről szóló törvényt, amelyet hazánk a nürnbergi pert követően fogadott el” – nyilatkozta Halevi hétfőn.

„Ez az erkölcsi minimum”

– tette hozzá, miközben a törvény támogatására szólította fel képviselőtársait.

A Hamász terrorszervezet legalább 1400 izraelit megölt, és több mint 3500-at megsebesített a Gázából október 7-én indított hatalmas támadásban.

A terroristák férfiakat, nőket, gyerekeket, időseket, fogyatékkal élőket és csecsemőket mészároltak le – egyeseket lefejeztek, míg másokat megerőszakoltak vagy elevenen elégettek. Legalább 199 túszt, köztük gyerekeket vittek Gázába – erősítette meg hétfőn az IDF szóvivője.

Három millió dollárt fizet a Hamász terroristák családjainak a Palesztin Hatóság

Az európai uniós – így a magyar – adófizetők pénzéből is finanszírozzák a terroristák kifizetését.