Ganz Bidennek: A Hamász elpusztítása évekig is eltarthat

Benny Ganz volt izraeli védelmi miniszter, aki a múlt héten Benjamin Netanjahu miniszterelnök ajánlatát elfogadva csatlakozott a há szerdán azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy a Hamász mint politikai és katonai erő megsemmisítése Gázában „évekbe telhet” – jelentette az Axiosra hivatkozva a Jewish News Syndicate.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő elmondta, hogy Ganz a haditanács ülésén beszélt Bidennel, aki szerdán rövid látogatást tett a zsidó államban, hogy támogatását fejezze ki a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett, több mint 1 400 izraeli lemészárlását követően.

Ganz és Gadi Eizenkot, az Izraeli Védelmi Erők volt vezérkari főnöke az ellenzékből csatlakozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányához, és a Hamász-támadás után lettek a háborús kabinet tagjai.

Joav Gallant izraeli védelmi miniszter a Bidennel tartott háborús kabinetülésen azt mondta, hogy

„ez egy hosszú és nehéz háború lesz, és Izraelnek hosszú ideig szüksége lesz az Egyesült Államok támogatására”.

Netanjahu egy hatalmas katonai segélycsomagról tárgyalt Bidennel a látogatás során, izraeli tisztviselők 10 milliárd dollárra teszik a csomag értékét. A két vezető megállapodott abban, hogy „egy hatalmas és példátlan katonai segélycsomagot” terjesztenek elő Izrael számára.

Biden Izraelből való távozása előtt azt mondta, hogy kérni fogja a kongresszustól, hogy hagyja jóvá „a példátlan mértékű segély átutalását Izraelnek”.

A háborús kabinet ülésén Biden állítólag szóba hozta az észak-izraeli feszültség eszkalálódását, és arról beszélt, hogy aggódik amiatt, hogy a Hezbollah csatlakozása a háborúhoz szélesebb regionális konfliktust okozhat.

Biden figyelmeztette a Hezbollahot és más iráni terrorszervezeteket, hogy ne használják ki az Izrael és a Hamász közötti háborút, azt üzenve nekik, hogy „ne tegyék”.

Az Egyesült Államok a Hezbollah és Irán elrettentése érdekében növelte katonai pozícióját a térségben, többek között két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot helyezett el a Földközi-tenger keleti részén, Izrael partjainál.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán, az Izraelből Washingtonba visszatérő repülőgépen újságíróknak azt mondta, hogy

„ez egy elegendő, hiteles katonai erő”, hozzátéve, hogy ha Biden „úgy dönt, hogy ezt az erőt be kell vetni érdekeink védelmében, akkor megtesszük”.

Izrael bebizonyította: az Iszlám Dzsihád rakétája pusztított a gázai kórháznál

Köztük azokat a hangfelvételeket is, amelyeken az Iszlám Dzsihád tagjai kimondják, hogy ők a felelősek a robbanásért.