Fő a biztonság: Izrael evakuálja több közel-keleti nagykövetségét

Az izraeli külügyminisztérium több közel-keleti országból evakuálja a diplomatáit, miközben a Gázai övezetben a Hamásszal vívott háború fenyegeti biztonságukat.

Egyiptomban az izraeli nagykövet, Amira Oron kiutasítására irányuló kampány terjedt el a közösségi médiában – jelentette a Maariv. A Ynet szerint a kairói izraeli diplomatákat azóta visszahívták Jeruzsálembe.

Csütörtökön az izraeli KAN közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Eli Cohen külügyminiszter és főigazgatója, Ronen Levi utasítására a háború kezdetén kiürítették a jordániai nagykövetséget.

A bahreini Manamában lévő izraeli nagykövetséget is kiürítették, miután Cohen alig több mint egy hónapja felavatta.

Miután Rabatban és Casablancában tömegtüntetésre szólítottak fel Izrael ellen, David Govrin marokkói izraeli nagykövet munkatársaival együtt visszatért Izraelbe – jelentette szintén a KAN.

Az izraeli külügyminisztérium azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy nem kommentálja a nagykövetségekkel kapcsolatos biztonsági kérdéseket.

Kedden robbanás rázta meg a gázai Al-Ahli kórház udvarát. A Hamász azt állította, hogy 471 palesztint ölt meg, és azonnal Izraelt hibáztatta, azzal vádolva az IDF-et, hogy szándékosan csaptak le a kórházra.

Annak ellenére, hogy az IDF, valamint Joe Biden amerikai elnök és a Pentagon megerősítette, hogy a robbanást egy meghibásodott Iszlám Dzsihád rakéta okozta, kedd este dühös tüntetők gyülekeztek az izraeli diplomáciai képviseletek előtt világszerte.

Több tucat tüntető próbálta megrohamozni Izrael nagykövetségének épületét Jordánia fővárosában, Ammanban. A zavargók áttörtek egy biztonsági korlátot, és megpróbáltak előrenyomulni a nagykövetség felé, de a biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák őket. Ezt követően a tömeg megpróbálta felgyújtani az izraeli diplomáciai képviseletet is.

Miután Recep Tayyip Erdoğan török elnök felszólította „az egész emberiséget, hogy tegyen lépéseket ennek a példátlan brutalitásnak a megállítására Gázában”, ezrek kísérelték megrohamozni Izrael isztambuli konzulátusát.

Ennyi volt: betiltják Izraelben a Hamász-párti al-Dzsazírát!

A katari hírügynökséget azzal vádolják, hogy potenciálisan segíti a terroristákat.

Jeruzsálem ezt követően a legmagasabb szintre emelte a Törökországra vonatkozó utazási figyelmeztetését, és felszólított minden állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el az országot.

A tiltakozók a hágai izraeli diplomáciai képviseletnél is összegyűltek. A helyi média arról számolt be, hogy muszlimok százai skandálták az izraeli zászlókat taposva „gyilkos Izrael” és „Allahu Akbar” jelszavakat.

A tüntetések szerdán is folytatódtak, újabb összecsapásokról számoltak be az izraeli diplomáciai képviseletek közelében Ammanban, Isztambulban, Athénban, Hágában és más városokban.

Szintén szerdán evakuálták az argentin izraeli és amerikai nagykövetséget bombafenyegetésekre válaszul.

Az izraeli külügyminisztérium szerdán utazási figyelmeztetést adott ki a Maldív-szigetekre, egy szunnita muszlim országra. A figyelmeztetés arra szólította fel az izraeli állampolgárokat, hogy kerüljék el a szigetországot, és az ott élőket, hogy „legyenek tisztában a helyzettel, maradjanak éberek, legyenek fokozottan elővigyázatosak”.

Izrael minden diplomáciai képviseletet fokozott készültségbe helyezte az október 7-i eseményeket követően.

A lépés azután történt, amikor két izraeli turistát és helyi idegenvezetőjüket agyonlőtték Egyiptomban október 8-án.

Öt nappal később az izraeli nagykövetség egyik tisztviselőjére késsel támadtak Pekingben. A támadás nem a nagykövetség épületében történt, a diplomata állapota stabil, miután kórházba szállították.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Amiről nem beszél a média: félmillió izraelinek kellett elhagynia az otthonát

A csapból is a gázai menekültekről szóló hírek folynak, miközben 50 izraeli települést kellett evakuálni a gázai és a libanoni határ közelében.