Izraelbe érkezik a brit miniszterelnök

Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön Izraelbe látogat. A brit miniszterelnök reggel 9 órakor landol Izraelben, és megbeszéléseket folytat Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Jichák Herzog államelnökkel, majd „számos más regionális fővárosba” utazik – közölte hivatala szerdán késő este közleményben.

A BBC jelentése szerint a brit miniszterelnök részvétét fejezi majd ki a Hamász halálos támadásaiban meghalt civilek miatt, és sürgetni fogja, hogy a lehető leghamarabb humanitárius segélyt juttassanak el Gázába.

„Minden civil halál tragédia” – mondta a miniszterelnök az útja előtt.

„Túl sok élet veszett oda a Hamász szörnyű terrorcselekménye nyomán”.

„Az Al Ahli kórház elleni támadásnak vízválasztó pillanatnak kell lennie a régió és a világ vezetői számára, hogy összefogjanak a konfliktus további veszélyes eszkalálódásának elkerülése érdekében. Biztosítani fogom, hogy az Egyesült Királyság élen járjon ebben az erőfeszítésben” – tette hozzá.

A hét elején arról szóltak a hírek, hogy Sunak első izraeli útját tervezi, de szerda estig nem erősítette meg utazási szándékát.

Sunak izraeli látogatása Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár látogatását követi, akik a héten Izraelben jártak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a zsidó állammal.

Szerdán Sunak azt mondta az újságíróknak, hogy a Hamász nyilatkozatait ugyanolyan bizalmatlanul kell kezelni, mint az orosz kormány nyilatkozatait, miután a Hamász azt állította, hogy Izrael felelős egy gázai kórházban történt robbanásért.

Míg a nemzetközi média gyorsan hitt a Hamásznak, és Izraelt hibáztatta a kórház megtámadásáért, az

IDF szerdán minden kétséget kizáró bizonyítékot mutatott be arra, hogy a robbanás az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövésének eredménye volt.

Stephen Crabb konzervatív volt miniszter szerdán a brit parlament alsóházában elmondta: „Tegnap este a brit média egyes részei tényként közölték, hogy izraeli rakéták landoltak és támadták meg az al-Ahli kórházat, a terroristák által ellenőrzött Gázából származó információkra támaszkodva”.

„A szalagcímeket azóta átírták, de a közösségi médiában az éjszaka folyamán kiáradt zsidógyűlölet aljas volt. A miniszterelnök úr tehát ismételten felhívná a figyelmet arra, hogy az, ahogyan erről a konfliktusról beszámolnak, hatalmas következményekkel jár a zsidó közösségünkre nézve, és hogy minden, a Hamásztól származó információt olyan alapos vizsgálatnak kell alávetni, amelyek sajnos néha hiányoznak.”

– tette hozzá.

Sunak ezután így válaszolt: „Teljesen igaza van abban, hogy nem szabad elhamarkodottan ítélkeznünk, amíg nem rendelkezünk minden ténnyel a tegnap látott megdöbbentő helyzetről, különösen az általa felvetett érzékenységet, az itteni közösségekre, de az egész régióra gyakorolt hatást figyelembe véve”.

„Mint mondtam, mindazoknak, akik felelős pozíciót töltenek be ebben a Házban és a médiában, kötelességük felismerni, hogy a szavainknak hatása van, és óvatosan kell bánnunk velük”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Miután megismételte, hogy az Egyesült Királyság szövetségesekkel együttműködve igyekszik kideríteni az igazságot a történtekkel kapcsolatban, Sunak hozzátette:

„Ahogyan nem kezeljük evangéliumi igazságként azt, ami a Kremlből jön, ugyanígy nem szabad ugyanezt tennünk a Hamásszal sem”.

A múlt héten Sunak részt vett a Hamász Izrael elleni támadásainak áldozataiért tartott virrasztáson az észak-londoni Finchley United zsinagógában.

Veszélyben a németországi zsidók: nem túl bizakodó az elhárítás zsidó kémfőnöke

Hamarosan támadások érhetik a zsidó és izraeli intézményeket és személyeket.