Sikeres mentőakció: 200 embert juttatott haza az EMIH különgépe!

Ahogy arról lapunk is beszámolt a magyar kormány mellett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is több Izraelben ragadt magyart mentett meg. Nem csak nekik segítettek hazajutni, hanem azoknak az izraeli állampolgároknak is, akik az országba tartó járatok törlése miatt nem tudtak visszajutni Izraelbe.

Az EMIH nem tudott pontos számot mondani, hogy a konfliktus kezdetekor hányan rekedhettek Izraelben, miután a légitársaságok törölték a járataikat, ugyanis a kettős állampolgárok száma nem tisztázott. Becslésük szerint azonban pár száz emberről lehetett szó, akik közül sokan már hazajutottak – írja a mentőakcióról beszámoló Telex.

Miután sokan keresték őket segítséget kérve, az EMIH meghirdetett egy mentesítő járatot, ami Izrael és Magyarország között közlekedett

– válaszolta a lap kérdéseire Megyeri Jonatán, az EMIH kommunikációs igazgatója és a Neokohn főszerkesztője, hozzátéve, hogy a járatra való regisztrációt nem csak az őket megkeresőkkel, de internetes és közösségi médiafelületeiken is mindenkivel megosztották.

A szervezés során egyeztettek a magyar kormánnyal, illetve a két ország nagykövetségeinek is felajánlották a segítségüket. Az EMIH mentesítő járata végül nagyjából 100-100 embert vitt el mindkét irányba.

„Tekintettel arra, hogy vannak még magyar állampolgárok Izraelben és izraeli állampolgárok Magyarországon, amennyiben szükséges, igyekszünk hasonló akciót megszervezni”

– tette hozzá Megyeri, de tudomásuk szerint a magyar kormány is tervez további mentesítő járatokat indítani.

Fő a biztonság: fegyveres védelmet kapnak a magyarországi zsidó intézmények!

Az Izraelt ért brutális támadás és a zsidókat ért fenyegetések miatt muszáj volt megerősíteni az intézmények védelmét.

Zsidóként nagyobb biztonságban éreztem magam Budapesten, mint otthon Amerikában

Az egész világ sokat tanulhat az Önök politikai vezetőitől, embereitől és értékeiből. Köszönöm! – üzeni a magyar embereknek Bryan Leib, a CASEPAC ügyvezető igazgatója.