Ezt nem láttuk jönni: Zelenszkij hamarosan Izraelbe látogathat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a gázai harcok közepette szeretne ellátogatni Izraelbe, szolidaritást fejezve ki az országgal – közölte két ukrán és izraeli tisztviselő az Axios amerikai híroldallal.

Zelenszkij hivatala hivatalos megkeresést intézett az izraeli miniszterelnökséghez, amelyben kérte, hogy koordinálják a látogatást – közölték az ukrán és izraeli illetékesek.

A tisztviselők elmondták, hogy a témával kapcsolatos tárgyalások előzetesek, és még mindig nincs konkrét időpont a látogatásra.

Zelenszkij szerdán újságíróknak azt mondta, hogy az orosz invázió első napjaiban Ukrajna számára kritikus volt, hogy ne érezze magát egyedül, és a nemzetközi támogatás sokat segített.

„Ezért arra buzdítok minden vezetőt, hogy látogassa meg Izraelt, és mutassa ki támogatását az embereknek.

Nem az intézményekről beszélek, hanem a terrortámadásokat elszenvedő és haldokló emberek támogatásáról” – mondta Zelenszkij a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott találkozója után Brüsszelben.

A Hamász szombati támadása óta Zelenszkij határozottan kiállt Izrael mellett. Zelenszkij volt az egyik első vezető, aki felhívta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, és támogatását fejezte ki Izraelnek.

„Egy ilyen terrortámadással szemben mindenkinek, aki értékeli az életet, szolidaritást kell vállalnia… Izraelnek teljes joga van megvédeni magát a terrorral szemben”

– mondta Zelenszkij nem sokkal a támadás után.

Ezzel szemben, Oroszország nem fejezte ki támogatását Izraelnek, és nem ítélte el a Hamászt. Putyin kedden kijelentette, hogy az erőszak

„jó példája az Egyesült Államok közel-keleti politikájának kudarcának”

Oroszország évek óta hivatalos kapcsolatot tart fent a Hamászszal, beleértve a Hamász hivatalos delegációinak fogadását Moszkvában.

Love Is in the Air: Moszkvába utazott tárgyalni a Hamász felsővezetése

A palesztin terrorszervezet vezetői évek óta bejáratosak a Kremlbe.