Netanjahu: Izraelnek nincs más választása, be kell mennünk Gázába

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök értesítette Biden elnököt, hogy Izraelnek nincs más választása, mint szárazföldi hadműveletet indítani Gázában.

„Be kell mennünk”

mondta az izraeli vezető Bidennek, az Axios három izraeli és amerikai forrása szerint.

Az Axios szerint Netanjahu üzenete jelzi, hogyan fog kinézni országa válasza a Hamász támadására az elkövetkező napokban és hetekben. Az izraeli miniszterelnök a napokban már figyelmeztetett, hogy „hosszú és nehéz háborúra” számít.

Az izraeli hadsereg hétfőn bejelentette, hogy 300 ezer tartalékos katonát mozgósított a gázai szárazföldi offenzíva előkészületei keretében.

A Netanjahuval folytatott beszélgetése során Biden a három forrás szerint felvetette az izraeli túszok kérdését Gázában.

„Be kell mennünk. Most nem tudunk tárgyalni”

– válaszolta Netanjahu az amerikai elnöknek.

Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy Izraelnek nincs más választása, mint erőszakkal válaszolni, mert az ország nem mutathat gyengeséget a Közel-Keleten.

Egész Izrael harcba indul: 300 ezer embert hívtak be, megkezdődött Gáza ostroma

„Emberi szörnyetegek ellen harcolunk, és ennek megfelelően cselekszünk” – közölte az izraeli védelmi miniszter. Soha nem mozgósítottak még ennyi tartalékost Izraelben.

„Vissza kell állítanunk az elrettentést”

– mondta Netanjahu Bidennek a három forrás szerint.

Biden nem próbált meg nyomást gyakorolni Netanjahura, vagy meggyőzni, hogy ne hajtson végre földi hadműveletet.

Egy amerikai forrás szerint Biden várhatóan hasonló módon kezeli a jelenlegi gázai háborút, mint ahogyan a 2021-es gázai háborút kezelte. Akkor az Egyesült Államok nyilvános támogatást nyújtott Izraelnek, és csak minimális diplomáciai kapcsolatokat folytatott Netanjahuval és a térség más vezetőivel.

Biden kérdezte Netanjahut egy olyan forgatókönyvről, amelyben egy második front nyílik az izraeli-libanoni határ mentén.

Netanjahu elmondta Bidennek, hogy a libanoni határon kialakuló front aggodalomra ad okot, és Izrael készül erre a forgatókönyvre, de hangsúlyozta, hogy Izraelnek nincs más választása, mint nagy erőkkel reagálni Gázában.

A Hezbollah libanoni terrorcsoport vasárnap három rakétát lőtt ki egy izraeli katonai előőrsre az északi határon. Hétfőn az IDF lelőtt több terroristát, akik a libanoni határon keresztül próbáltak behatolni Izraelbe, továbbá megtámadta a Hezbollah több előőrsét is a határ közelében.

Amerika segít: mozgásba lendült a flotta, érkezik a hadianyag Izraelbe

Közleményt adott ki a Fehér Ház és a védelmi miniszter.