Megszólalt a Hamász a Gázai övezetbe hurcolt izraeliek sorsáról

A Hamász helyettes vezetője, Száleh al-Arouri azt jósolja, hogy a terrorcsoport által elrabolt és a Gázai övezetbe hurcolt számos túszt szabadon engedik majd, cserébe a jelenleg Izraelben börtönbüntetésüket töltő palesztin terroristákért.

Az Al-Dzsazírának adott interjújában al-Arouri a terrorcsoport által Izrael ellen indított nagyszabású támadást „nyílt csatának” nevezte, amelynek célja a palesztin nép és szent helyeinek felszabadítása, és azt állította, hogy ez reakció volt arra, hogy a zsidó hívők állítólag „megszentségtelenítették” a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza épületét a szukkot alatt.

Al-Arouri hozzátette, hogy az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok „hamarosan kiszabadulnak”,

előrevetítve a bebörtönzött terrorista elítéltek kiszabadítását, cserébe a terrorcsoport által ejtett több tucat izraeli túsz – köztük civilek és katonák – szabadulásáért.

Al-Aouri azt állította, hogy a túszok közül néhányan „magas rangú tisztek”, majd hamisan azt állította, hogy a Hamász nem öl vagy bánt civileket, hozzátéve, hogy vannak olyan videók, amelyeken látható, hogy a terrorcsoport „emberien” bánik a civilekkel. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Hamász terroristái szombaton Dél-Izraelben több száz civilt mészároltak le, másokat foglyul ejtettek, és több ezer rakétát lőttek ki civil lakossági központokra.

„Van tervünk a konfliktus minden szakaszára” – mondta al-Arouri – „mind arra az esetre, ha Izrael tűzszünetet kér, mind arra az esetre, ha az erőszak tovább fokozódik. Minden lehetőségre felkészültünk”.

Hozzátette, hogy egy izraeli szárazföldi invázió lenne a „legjobb forgatókönyv” a Hamász számára.

Al-Arouri kifejezte „reményét és bizalmát” abban is, hogy a Gázán kívüli palesztinok is csatlakoznak a harchoz „az al-Aksza védelmében”, különösen a júdea-szamáriai (ciszjordániai) terrorcsoportok.

A jelenleg Libanon tartózkodó al-Arourit a Hamász ciszjordániai de facto vezetőjének tekintik.

Izrael fekete napja: a holokauszt óta nem érte ekkora csapás a zsidóságot

Az izraeli halálos áldozatok száma meghaladja a 700-at, kétezren megsebesültek és több mint 100 izraelit tartanak Gázában fogva. Összefoglalónk.