Fontos közleményt tett közzé a budapesti izraeli nagykövetség

A nagykövetség közleményét változtatás nélkül közöljük.

Minden izraelinek, aki Magyarországon tartózkodik és szeretne visszatérni Izraelbe:

Eddig 550 izraeli jelezte a WhatsApp-on keresztül, hogy törölték a járatát, és segítséget kérnek a nagykövetségtől.

Általános szabályként a légitársaság felelős azért, hogy alternatív járatot találjon Izraelbe, és szállást biztosítson a repülésig, de úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet.

Jelenleg a Wizz Air törölte az izraeli járatokat, és az Elal, az Israir valamint a Ryanair rendszeres járatai megteltek.

Az Elal járatokon a visszamondások, vagy a járaton meg nem jelenő utasok (általában külföldi turisták) lehetővé teszik az Elal számára, hogy rendes vagy tartalékos katonáknak adjon el repülőjegyet 300 dolláros áron.

Természetesen a prioritás az lesz, hogy a mártírok vagy meggyilkoltak családjai a listán szereplő többi utas előtt érkezzenek Izraelbe.

A dolgok jelenlegi állása szerint túl sok a kérés, és a legtöbb rendszerített járaton nincs hely.

Mentőjáratok: Kérünk mindenkit, hogy vegye figyelembe, hogy a legutolsó információk szerint a kormány jelenleg nem engedélyez mentőjáratokat a világ egyetlen célpontjára sem, és így több ezer izraeli rekedt külföldön. Mivel ez a döntés valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni, azt ajánljuk azoknak, akik Izraelbe szeretnének utazni, hogy próbáljanak más célállomásokon (például Athénon vagy Isztambulon) keresztül átszállással repülni.

Emellett megpróbálunk izraeli utasokat felrakni a Magyar Légierő Izraelbe induló járatára, amely magyar turisták mentésére indul az országba. Frissíteni fogjuk a tájékoztatót, amint megtudjuk, hogy egyáltalán ez lehetséges-e. Addig viszont azt javasoljuk, hogy ne várják meg a választ, és keressenek más lehetőségeket más repülési útvonalakon.

Aki ennek ellenére szeretne szerencsét próbálni és várólista alapján Elallal repülni, az csak úgy teheti meg, ha három órával a felszállás előtt megérkezik az Elal check-injébe. Elsőbbséget élveznek a katonák vagy a mártírok családjai akkor, ha van hely a járaton.

A budapesti zsidó közösség segítséget nyújt azoknak az izraelieknek, akik nem tudtak visszatérni Izraelbe. Az üzeneteket angolul erre a Facebookra várják:

https://www.facebook.com/groups/israelisstuckinbudapest

A nagykövetség megbízható orvosától az alábbi orvosi felajánlás érkezett:

A Zsidó Kórházba várják azokat, akiknek gyógyszerre van szükségük. A Laky Adolf utca 42. címen izraeli útlevél bemutatása után felírják a receptet.

Kérünk mindenkit tisztelettel, hogy csak a legfontosabb esetben keressék a konzuli segély vonalat.

+36 30 454 2779‼️

Shmuel Eitan

konzul

Izrael fekete napja: a holokauszt óta nem érte ekkora csapás a zsidóságot

Az izraeli halálos áldozatok száma meghaladja a 700-at, kétezren megsebesültek és több mint 100 izraelit tartanak Gázában fogva. Összefoglalónk.