Van rá magyarázat: iráni lőszereket kap Ukrajna

A lőszert az amerikai haditengerészeti erők 2022 decemberében foglalták le – erősítette meg a CENTCOM.

Az Egyesült Államok kézifegyverekhez szükséges lőszert szállított Ukrajnába, amely a Teherán által támogatott jemeni lázadóknak szállított lőszerek lefoglalásából származik – derül ki az amerikai hadsereg közleményéből.

A lépésre egy olyan helyzetben került sor, amikor aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Washington képes-e folytatni Kijev támogatását, tekintettel a keményvonalas republikánus törvényhozók ellenállására.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) hétfőn közölte, hogy

„az amerikai kormány mintegy 1,1 millió darab 7,62 mm-es lőszert adott át az ukrán fegyveres erőknek”.

A lőszert az amerikai haditengerészeti erők 2022 decemberében foglalták le, amikor az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) megpróbálta eljuttatni a hútiknak (jemeni lázadók) a szállítmányt.

Közölték továbbá, hogy az Egyesült Államok kormánya 2023. július 20-án jogszerűen szerezte meg e lőszerek tulajdonjogát az Igazságügyi Minisztérium által az IRGC ellen benyújtott polgári jogi elkobzási kereset révén.

Izraelnek nem érdeke, hogy védelmi paktumot kössön az Egyesült Államokkal?

Egyetlen idegen állammal kötött szerződés sem helyettesítheti egy nemzet azon képességét, hogy saját maga döntse el, mit kell tennie önmaga védelmében. Vélemény.

Kedden a Pentagon jelezte, hogy az Egyesült Államok a már engedélyezett támogatással „egy kicsit tovább” fenn tudja tartani Ukrajna katonai igényeit. Hangsúlyozta azonban, hogy további kongresszusi intézkedésekre van szükség a támogatás hosszú távú folyamatosságának biztosításához.

Az Ukrajnának nyújtott segítséggel szembeni republikánus ellenállás arra késztette a törvényhozókat, hogy kizárják az újabb segélyek finanszírozását a nemrég elfogadott törvényjavaslatból, amelynek célja az amerikai kormány hétvégi leállásának elkerülése volt.

A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai képviselőházban uralkodó káosz – ahol a héten leváltották a házelnököt – kihívások elé állítja a további finanszírozás jóváhagyását.

A Pentagon egyértelművé tette, hogy a kormány fenntartja a felhatalmazást arra, hogy 5,4 milliárd dollár értékű, Ukrajnának szánt felszerelést vonjon ki az amerikai katonai készletekből. Az adományozott felszerelés pótlására azonban csak 1,6 milliárd dollárnyi finanszírozás áll rendelkezésre.

Washington több mint 43 milliárd dollár katonai támogatást ígért Ukrajnának azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját. Ez a kötelezettségvállalás az Ukrajnának nyújtott összes nemzetközi támogatás több mint felét teszi ki.

Leváltották az amerikai képviselőház elnökét

Kevin McCarthy elmozdítását republikánus párttársa kezdeményezte.