Leváltották az amerikai képviselőház elnökét

Vezető nélkül maradt az amerikai képviselőház, miután Kevin McCarthy-t történelmi szavazáson leváltották Kevin McCarthy republikánus politikust, az az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának házelnökét.

A 216:210 arányú szavazás során a történelemben először fordult elő, hogy a képviselőház a jobboldali republikánusok kis csoportjának vezetésével eltávolította vezetőjét.

Az amerikai képviselőház kedden megszavazta Kevin McCarthy házelnök leváltását, mivel a republikánus képviselőtársai közötti belharcok újabb káoszba sodorták a kongresszust, alig néhány nappal azután, hogy csak hajszál híján sikerült elkerülni a kormány leállását.

„Harcoltam azért, amiben hiszek” – mondta McCarthy. „Hiszem, hogy tovább harcolhatok, de talán másképp.”

Úgy tűnik, hogy a képviselőház legalább egy hétig vezető nélkül marad, mivel több republikánus képviselő közölte, hogy október 10-re találkozót terveznek, hogy megvitassák McCarthy lehetséges utódait, és október 11-re tervezik a szavazást az új házelnök személyéről.

A keddi lázadást Matt Gaetz floridai republikánus képviselő vezette, aki a házelnök ellen fordult, miután szombaton a demokrata szavazatokra támaszkodva segített elfogadni egy törvényt, hogy elkerüljék a részleges kormányzati leállást.

Másodszorra is összecsaptak a republikánus elnökjelöltek

A 2024-es kampány második republikánus elnökjelölti előválasztási vitáját szerdán tartották a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban, a kaliforniai Simi Valleyben.