Különleges tóratekercs bukkant fel Szaúd-Arábiában

A több száz éves tóratekercset egy szaúd-arábiai könyvvásáron tették közszemlére, más értékes kéziratokkal együtt – írja a Zsido.com.

A XVI. században írott tekercset eddig több tízezer érdeklődő tekintette meg a vásáron és további látogatókra számítanak. Az eseménynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád adott otthont.

A tekercs maga teljes egész. Ami hiányzik belőle, az a két éc chájim, az élet fája, vagyis az a két farúd, melyekre a tekercset a könnyű „lapozás” érdekében feltekerik. Szakértők szerint a tóratekercs a XVI. században készült, anyaga pergamen, írása kézírás, ahogyan minden Tórát írnak.

A könyvvásáron külön sátrat állítottak fel, melyben 27 ritka kéziratot sorakoztattak fel a szervezők. A kéziratok egy nagyobb szaúd-arábiai gyűjtemény részét képezik, melynek darabjai Abdulaziz bin Abdul Rahman Al Szaud király, illetve Fahd bin Abdulaziz Al Szaud király nevét viselő könyvtárakban találhatók.

A könyvvásáron összesen 1800 könyvkiadó jelent meg nyolcszáz bemutató sátorban. Becslések szerint összesen egymillió látogatóra számíthatnak a vásár egész ideje alatt.

Egy Tóratekercs, amit a rodoszi mufti rejtett el a nácik elől

A zsidóság legszentebb könyvének egyes példányai kalandos évszázadokat éltek át mielőtt hazakerültek Izrael földjére.