Fokozódik a helyzet Szíriában: amerikai vadászgép lőtt le egy török drónt!

Az Egyesült Államok csütörtökön lelőtt egy felfegyverzett török drónt, amely csapatai közelében tevékenykedett Szíriában – közölték amerikai tisztségviselők.

Ez az első alkalom, hogy Washington közölte, hogy lelőtte a NATO-szövetséges Törökország egyik gépét.

A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője azt mondta, hogy az amerikai vezetésű koalíció által lelőtt drón nem a török fegyveres erőké, de nem közölte, hogy kinek a tulajdona volt.

Két, névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó amerikai tisztviselő azt mondta, hogy egy F-16-os lőtte le a török drónt,

miután az Egyesült Államok többször is jelezte a törököknek, hogy az amerikai szárazföldi erők közelében tevékenykednek.

Az Egyesült Államok által az észak-szíriai kurd erőknek nyújtott támogatás régóta feszültséget okoz a NATO-szövetséges Törökországgal, amely a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik szárnyának tekinti őket. Ez a csoport vállalta magára a vasárnapi, kormányépületek közelében elkövetett ankarai támadást is.

A robbantásban mindkét támadó meghalt, két rendőr pedig megsebesült. A Szíriai Demokratikus Erők, az Egyesült Államok által támogatott, kurd vezetésű erő tagadta, hogy a merénylők a területén haladtak volna át.

Van rá magyarázat: iráni lőszereket kap Ukrajna

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a kérdéses szállítmány már megérkezett Ukrajnába.

Csütörtökön egy török védelmi minisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy a szíriai szárazföldi hadművelet az egyik lehetőség, amelyet Törökország fontolóra vehet. Törökország korábban többször is behatolt Észak-Szíriába a szíriai kurd YPG csoport ellen.

„Egyetlen célunk a Törökországra fenyegetést jelentő terrorszervezetek felszámolása. A szárazföldi hadművelet az egyik lehetőség ennek a fenyegetésnek a felszámolására, de nem ez az egyetlen lehetőség számunkra”

– mondta a tisztviselő.

Törökország csütörtökön támadássorozatot indított, amelynek során több mint 15 drón hatolt be a térség légterébe, és támadást intézett a helyi kritikus infrastruktúra ellen.

Török tisztviselők szerint a PKK, valamint a Népvédelmi Egységek (YPG) által ellenőrzött minden iraki és szíriai infrastrukturális és energetikai létesítmény legitim katonai célpontnak számít.

Törökország a támadások előtt figyelmeztette a harmadik országok erőit, hogy tartsák távol magukat a PKK és az YPG által ellenőrzött létesítményektől.

„Felszólítunk minden felet, különösen a baráti és szövetséges országainkat, hogy maradjanak távol ezektől a terroristáktól. Ez csak egy emlékeztető. Rajtuk múlik, hogy megteszik-e a szükséges óvintézkedéseket” – mondta a tisztviselő, anélkül, hogy megnevezte volna bármelyik országot.

Izraelnek nem érdeke, hogy védelmi paktumot kössön az Egyesült Államokkal?

Egyetlen idegen állammal kötött szerződés sem helyettesítheti egy nemzet azon képességét, hogy saját maga döntse el, mit kell tennie önmaga védelmében. Vélemény.