Amerikai védelmi tisztviselőkkel tárgyalt az izraeli ellenzék egyik vezetője

A találkozó célja állítólag az volt, hogy Ganz tájékoztatást kapjon a Szaúd-Arábiával kötött normalizációs megállapodás elemeiről.

Az izraeli Nemzeti Egység ellenzéki párt elnöke, korábbi védelmi miniszter és vezérkari főnök Benny Ganz szerdán Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott Washingtonban.

Ganz pártja közölte, hogy

„Izrael létfontosságú biztonsági érdekeinek előmozdításáról, a térségbeli integrációjának bővítéséről, valamint az iráni fenyegetéssel és Irán közel-keleti proxyjaival való konfliktusokról tárgyaltak”.

Az Israel Hayom izraeli lap információi szerint a találkozó célja az volt, hogy Ganzot tájékoztassák a Szaúd-Arábiával kötendő normalizációs megállapodás összetevőiről.

Ganz ellenzi, hogy az amerikai-izraeli védelmi paktum a szaúdiakkal kötött megállapodás része legyen, valamint szerint az amerikai fejlesztésű szaúdi polgári nukleáris program tervét. Ezen a ponton Ganznak el kell döntenie, hogy támogatja-e a megállapodást, vagy csatlakozik az ellenzéki vezetőhöz, Jair Lapidhoz, és ellenzi azt.

Szaúdi koronaherceg: Minden nappal közelebb az Izraellel való megállapodás

Mohamed bin Szalmán tagadta, hogy Rijád felfüggesztette az Egyesült Államok vezette normalizációs tárgyalásokat.