Több, mint 24 ezer migráns halt meg a Földközi-tengeren az elmúlt 10 évben

Az ENSZ migrációs ügynökségének új vezetője hétfőn aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Földközi-tengeren bekövetkezett halálesetek „normalizálódnak”, és ígéretet tett arra, hogy együttműködik a kormányokkal a válság kezelésében.

Amy Pope volt amerikai fehér házi tanácsadó október 1-jén kezdte meg a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) vezetését, amikor világszerte rekordmennyiségű kényszervándorlás zajlik, és az illegális bevándorlás miatt nagy a politikai feszültség.

Az elmúlt napokban egy olasz miniszter és a milliárdos Elon Musk is bírálta Németországot, amiért jótékonysági szervezeteket támogat, amelyek a bajba jutott migránsokat segítik a világ legveszélyesebb útvonalán, a Földközi-tengeren, ahol 2014 óta 22 ezer ember halt meg vagy tűnt el. Németország külügyminisztériuma megvédte országa politikáját.

A vitát kommentálva Pope így nyilatkozott:

„A legnagyobb aggodalmunk az, hogy a földközi-tengeri halálesetek normalizálódtak, és az emberek természetesnek veszik, hogy ez tömegek mozgásának az ára”.

„Ha valóban meg akarjuk akadályozni, hogy az emberek rozoga csónakokon keljenek át a Földközi-tengeren, és közben meghaljanak, akkor sokkal átfogóbban kell megközelítenünk a helyzetet” – mondta. Pope nem volt hajlandó közvetlenül kommentálni Musk megjegyzéseit.

Pope, aki a migráció jobb kezelése érdekében partnerségeket akar kiépíteni a magánvállalatokkal, májusban egy feszült hangulatú választáson győzött akkori főnöke ellen, és ezzel az ENSZ-ügynökség első női vezetője lett annak 1951-es megalakulása óta. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) igyekszik biztosítani az emberséges és rendezett migrációt, és szükség esetén beavatkozik.

Az eltűnt migránsok projekt 2014 óta több mint 28 000 eltűnt migránst regisztrált a földközi-tengeri régióban. A régióban megugrott a migránshajók tengeri haláleseteinek száma, a halálos áldozatok másról árulkodnak, mint a hazájukból menekülő embereké.

Az IOM eltűnt migránsok projektje által közzétett jelentés szerint 2023-ban a minták jelentősen megnövekedtek a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében.

Az adatok szerint csak 2023 első felében valamivel kevesebb mint 3 000 menekült és menedékkérő halálát regisztrálták, bár a szervezet azt írta, hogy ezek a számok valószínűleg alulbecsültek.

A migránsok halálának bejelentése a helyi hatóságokra támaszkodik, míg sokan a tengeren halnak meg, és soha nem találják meg őket.

A több ezer haláleset közül a legtöbbet a vízbefulladás okozza, szakértők a közép-mediterrán régiót tartják a leghalálosabb migrációs útvonalnak, ahol mintegy 2 000 haláleset és eltűnés történt. A vízbe fulladás mellett a leggyakoribb halálozási ok a környezeti körülmények, köztük a kiszáradás, az éhezés és az időjárási körülményeknek való kitettségben keresendő.

A regisztrált halálesetek 3,1%-át a szállítás közbeni erőszaknak tulajdonították.

A Dán Menekültügyi Tanács hétfőn közzétett jelentése szerint május és augusztus között közel 10 000 esetben fordult elő, hogy a migránsokat erőszakkal visszatoloncolták az EU határainál – akár szárazföldön, akár vízen.

A Földközi-tenger keleti részén közel ugyanannyi migráns vesztette életét, mint a régió nyugati részén, és az Eltűnt migránsok projekt szerint ezen az útvonalon nagyobb arányban kerültek partra emberi maradványok. 2014 óta a Földközi-tenger keleti térségében dokumentált 1 200-ból több migránsból közel 500 volt gyermek.

Az ebben a régióban átkelők nagy része Szíriából, Irakból és Afganisztánból származott, Líbia és más észak-afrikai országok mellett.

Egy 15 éves svéd lány felakasztotta az őt megerőszakoló migránst

Az ügyészség szerint a lány, a barátja és a testvérei segítségével szabályosan „kivégezte” a közel-keleti erőszaktevőt.