Moszkva rengeteg fegyvert készül beszerezni a közel-keleti terroristáktól

Az Al-Dzsarida című kuvaiti újság cikkében azt állítja, hogy Irán egy bonyolult üzletet akar tető alá hozni Szíriában: a tervek szerint a Hezbollah libanoni terrorcsoport fegyvereket fog átadni a szíriai rezsim által támogatott arab törzseknek, valamint Moszkvának.

A Maariv izraeli lap ezt konstrukciót egy négyoldalú üzletnek nevezte, amely Izraelt és Ukrajnát is fenyegeti. A hír azért is aggasztó, mert Oroszország, Irán, a Hezbollah és a szíriai rezsim közötti összefonódás mindig is bonyolult volt Szíriában.

Minden olyan változás, amely a Hezbollahnak vagy az Irán által támogatott proxyknak kedvez, fenyegetést jelent Izraelre nézve.

A cikk szerint a Hezbollahtól fegyverek áramolhatnak az arab törzsekhez és Oroszországba is, cserébe újabb iráni fegyverek kerülhetnek a Hezbollahhoz. Bár a fegyverek mozgása a Hezbollah-tól az arab törzsek vagy Oroszország felé ellentmondásosnak tűnik, a Hezbollah általában rengeteg fegyvert és lőszert halmoz fel, és ez a mostani megállapodás még kapóra is jönne nekik,

mivel megszabadulhatnak a régebbi lőszerektől, és felkészülhetnek az újabb fegyverek beszerzésére, valamint cserébe Moszkva jóindulatára is számíthatnak a jövőben.

Ahhoz, hogy megértsük ennek a hírnek a jelentőségét, érdemes megérteni a kontextust. Történelmileg Irán Szírián keresztül szállított fegyvereket a Hezbollahnak. A szíriai polgárháború idején ez az egyenlet némileg eltolódott, mivel a Hezbollah beavatkozott Szíriában, hogy segítse a szíriai rezsimet. Irán is ezt akarta, és hozzájárult ennek elősegítéséhez. Irán az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tagjait is Szíriába küldte, és segített a rezsimnek a különböző lázadók visszaszorításában. A cél az iráni befolyás megszilárdítása volt. Ahogy a rezsim a Hezbollah segítségével legyőzte a szíriai lázadókat, a Hezbollah hasznot húzott ebből, és letelepedett Szíria olyan területein, mint például Aleppó és a Golán-fennsík környéke.

Iráni atomtudósok jönnek Magyarországra, miközben békét akarunk a Közel-Keleten

Szijjártó Péter az izraeli és iráni külügyminiszterrel is tárgyalt a héten New Yorkban.

2017-2018-ban olyan pletykák jelentek meg, hogy Irán esetleg csökkenti erői számát Szíriában. Azonban, bár az IRGC néhány tagja valóban távozott, Irán proxyai maradtak. Amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, az arab médiában is megjelentek olyan hírek, hogy Oroszország esetleg erőket vonultat át Ukrajnába, és hogy Irán betöltené az orosz vákuumot Szíriában.

A térségbeli fejleményekről korábban is beszámoló Al-Dzsarida mostani cikke is beszédes: „Irán megnyitja a Hezbollah raktárait a kelet-szíriai törzsek és Moszkva előtt”. A cikk szerint a Hezbollah „átadja régi fegyvereinek nagy részét a szíriai arab törzseknek, cserébe új generációs iráni fegyverekért cserébe. Továbbá Moszkva is megkapja a Hezbollah fegyvereinek és lőszereinek egy részét a költséges ukrajnai háborújának biztosításához”.

A lap egyik forrása kifejtette, hogy Oroszország hatalmas mennyiségű lőszerhez és fegyverhez juthat hozzá azokból a készletekből, amelyeket a Hezbollah az Izrael elleni 2006-os háború óta felhalmozott a raktáraiban.

Összefoglalva tehát, hogyan is nézne ki a megállapodás?

  • Először is, a Hezbollah megnyitná az elmúlt két évtizedben felhalmozott fegyverraktárait, és lehetővé tenné, hogy ezeket a fegyvereket a szíriai arab törzsekhez szállítsák. E rakéták, puskák, RPG-k, aknák és robbanóanyagok egy része régi, és a Hezbollahnak előnyére válna, ha megszabadulna tőlük.
  • Másodszor, Oroszországnak is előnyös lenne, ha a fegyverek egy részéhez hozzáférne, nyilvánvalóan azért, mert ez olcsó lőszert, lövedékeket és rakétákat biztosítana számára. Igaz, az egyelőre még nem világos, hogyan szállítanák Oroszországba a fegyvereket.
  • Harmadszor, az alku részeként Oroszország, Törökország, Irán és a szíriai rezsim támogatni fogja az arab törzseket az USA által támogatott szíriai lázadó erők ellen.
  • Negyedszer, a Hezbollah újabb szállítmányokat kap Irántól, hogy a raktárait fejlettebb fegyverekkel töltse fel, hogy fenyegetni tudja Izraelt és növelni tudja „minőségi” képességeit.

Izraelnek nem érdeke, hogy védelmi paktumot kössön az Egyesült Államokkal?

Egyetlen idegen állammal kötött szerződés sem helyettesítheti egy nemzet azon képességét, hogy saját maga döntse el, mit kell tennie önmaga védelmében. Vélemény.