A második izraeli miniszter látogat Szaúd-Arábiába két héten belül

Shlomo Karhi kommunikációs miniszter a második izraeli kormánytag, aki hivatalos látogatáson Szaúd-Arábiába utazott. Az izraeli delegációt vezeti az Egyetemes Postaunió 2023-as rendkívüli kongresszusán — írja a Times of Israel.

Karhit, akit a Knesszet gazdasági bizottságának elnöke is, David Bitan parlamenti képviselő kísérte el, kevesebb mint egy héttel azután, hogy kollégája, Haim Katz volt az első izraeli miniszter, aki látogatást tett Szaúd-Arábiában.

Izrael és Szaúd-Arábia egyre közelebb kerül a kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodáshoz, amely az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás értelmében – ha véglegesítik – történelmi áttörést jelentene Izrael közel-keleti pozíciója szempontjából.

Karhi és Bitan küldöttségének összesen 14 tagja van, köztük a kommunikációs minisztérium, a posta és a külügyminisztérium képviselői – közölte Karhi hivatala.

Karhi beszédet fog tartani a konferencián, és találkozik Michael Ratney-vel, az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetével, valamint más politikusokkal, köztük Törökország kommunikációs miniszterével is.

Karhi meghívást kapott Mohammed Szaúd, Izrael egyik prominens támogatójának szukkájába (szukkot, a sátoros ünnep idején épített hajlék) is Rijádban – közölte Karhi irodája.

„A szukkot ünnep idején vagyunk itt, egy nemzetközi konferencián. A világ minden tájáról érkező képviselőkkel találkozunk, és közelebb hozzuk a békét Izrael Állam és Szaúd-Arábia között”

– mondta Karhi egy videónyilatkozatban, miután leszállt Rijádban.

A konferenciára a szaúdi fővárosban, Rijádban található Ritz-Carlton szállodában kerül sor, és csütörtökön ér véget.

Az Egyetemes Postaegyesület az ENSZ egyik szervezete, amely a nemzetközi postai politikát koordinálja. Az idei konferencia középpontjában többek között az éghajlatváltozással kapcsolatos javaslatok és a postai pénzügyi szolgáltatások jövője áll

– közölte az unió.

Az idei rendkívüli kongresszus mindössze a negyedik az unió közel 150 éves történetében, az utolsóra 2019-ben kerül sor Svájcban.

Múlt kedden Haim Katz idegenforgalmi miniszter látogatott Szaúd-Arábiába az ENSZ Turisztikai Világszervezetének konferenciájára, ő volt az első miniszter, aki hivatalos delegációt vezetett az országba.

A múlt hónap elején egy kilenc munkatársból álló izraeli küldöttség repült Szaúd-Arábiába megfigyelőként az UNESCO Világörökségi Bizottság ülésére. A küldöttséget az izraeli régészeti hatóság vezetője vezette.

Szaúdi koronaherceg: Minden nappal közelebb az Izraellel való megállapodás

Mohamed bin Szalmán tagadta, hogy Rijád felfüggesztette az Egyesült Államok vezette normalizációs tárgyalásokat.