Magyarországon gyárthatják a németek ultramodern szupertankját

Német lapértesülések szerint a Rheinmetall német hadiipari vállalat megtalálta új harckocsijának első megrendelőjét. A magyar kormány mintegy 120 milliárd forinttal szállhat be a projektbe, melynek keretében az országban történne a KF51 Panther harckocsik fejlesztése, gyártása és hadrendbe állítása is – szúrta ki az Index.

Nemsokára megállapodhat a magyar kormány a Rheinmetall hadiipari konszernnel a KF51 Panther harckocsi hazai fejlesztéséről, gyártásáról és hadrendbe állításáról. A magyar kormány szeretné elsőként felszerelni fegyveres erőit a Rheinmetall új harckocsijával.

A tárgyalásokat ismerő források szerint a kormány elvi megállapodást kötött a német hadiipari vállalattal.

Armin Papperger, a Rheinmetall vezetője tavaly egy párizsi fegyverkiállításon mutatta be a Panthert, ami szerinte egy utólagosan átalakított Leopard 2 harckocsinak felel meg.  A tervek szerint a harckocsit csak a következő évtized közepén állítják hadrendbe.

A Pantherrel kapcsolatos gyártási munkálatokat Magyarországgal együttműködve kezdik meg. A jelenlegi információk szerint Orbán Viktor kormánya mintegy 300 millió eurót (118 milliárd forint) fizet a Rheinmetallnak a projektért.

Mivel a szerződéseket egyelőre nem írták alá, az együttműködés az érintettek szerint még meghiúsulhat. Orbán Viktor azonban több morzsát is elhintett a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is részt vehet a német gyártmányú harckocsik gyártásában.

Magyarország az elmúlt években a Rheinmetall egyik legfontosabb megrendelőjévé vált. A düsseldorfi székhelyű vállalat augusztus közepén nyitotta meg a Lynx gyalogsági harcjármű gyártóüzemét Zalaegerszegen. Iparági források szerint a jövőben a Panther is ott készülhet. Az üzem megnyitóján már ki is állítottak egy ilyen típusú harckocsit.

Izraeli kamikaze drónokat fognak gyártani Magyarországon

Orbán Viktor szerint ezek után sokan kétszer is meggondolják majd, hogy ujjat húzzanak-e Magyarországgal.