Izraeli kamikaze drónokat fognak gyártani Magyarországon

Orbán Viktor szerint ezek után sokan kétszer is meggondolják majd, hogy ujjat húzzanak-e Magyarországgal.

Vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon harci drónok gyártására – jelentette be Orbán Viktor pénteken a zalaegerszegi Rheinmetall harcjárműgyár átadóján.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, együttműködési megállapodást írt alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger, amelynek értelmében a Rheinmetall Italia SpA, az izraeli UVision Air Ltd. és a magyar állam vegyesvállalatot hoz létre távirányítású precíziós lőszerek gyártására, beszerzésére.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a szóban forgó precíziós lőszereket „az izraeli hadműveleti tapasztalatok alapján fejlesztették ki”, és figyelembe véve a közelmúlt háborús konfliktusait is, egyúttal „tökéletes kiegészítői lehetnek a Rheinmetalltól érkező Lynx gyalogsági harcjárművek fegyverzetének”.

A bejelentéssel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy

„Ha én azt hallanám egy országról, hogy németekkel és izraeliekkel közösen gyárt és fejleszt haditechnikát, kétszer is meggondolnám, hogy ujjat húzzak-e vele és ez jó hír minden magyar számára”.

Korábban megírtuk, hogy Magyarország több százmillió euró értékben vesz izraeli kamikaze drónokat. A szállítás 2024-ben kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be.

Rheinmetall-elnök: Európa legkorszerűbb harckocsigyára épült meg Zalaegerszegen

A cégcsoporton belül világrekord gyorsasággal épült meg Európa legmodernebb és legkiválóbb harckocsigyára, amely kimagasló védelmi képességeket ad Magyarországnak.

A kamikaze drónok a Hero Loitering Munitions névre hallgató, széles körben bizonyított „lövedékcsaládhoz” tartoznak, amelyet a Rheinmetall gyárt és forgalmaz Európában az izraeli UVision Air Ltd.-vel kötött együttműködési megállapodás keretében.

A Rheinmetall szerint a Hero precíziós lőszerek a modern fegyveres erők számára a műveleti rugalmasság legmagasabb fokát biztosítják a harctereken.

A Hero rendszereket úgy tervezték, hogy komplex harctéri körülmények között is működjönek, beleértve a GPS-vétel nélküli környezetet is. A modern fegyveres erők világszerte – köztük a NATO több tagja is -, tartja hadrendben ezeket a rendszereket.

A fegyverrendszer összehangolható, irányítható akár a Honvédség új Lynx gyalogsági harcjárműveiből is.

A Hero-családba összesen ötféle dróntípus tartozik, azt egyelőre nem tudni, hogy ezek közül melyiket vásároljuk meg. A hadiipari vállalat közlése szerint a rendszer számos különböző célpont ellen bizonyította már hatékonyságát,

beleértve a gyalogsági célpontokat, a mozgásban lévő könnyű járműveket, a harckocsikat, az ellenséges tábori erődítményeket, a légvédelmi rendszereket és a kritikus infrastruktúrát.

Izraeli kamikaze drónokat vesz a Magyar Honvédség

Magyarország több százmillió euró értékben vásárol a Hero drónokból.