Lemondott a kanadai alsóház elnöke, aki náci veteránt ünnepeltetett

A kanadai alsóház elnöke kedden lemondott, mert az ukrán elnök beszédére meghívott a parlamentbe egy, a második világháború idején náci katonai egységben harcoló veteránt.

Közvetlenül azután, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken beszédet mondott a kanadai alsóházban, és a kanadai képviselők állva tapsolták meg a 98 éves Jaroszlav Hunkát, amikor Anthony Rota házelnök a terembe invitálta. Rota háborús hősként mutatta be Hunkát, aki az első ukrán hadosztályban harcolt.

Megfigyelők a hétvégén hozták nyilvánosságra, hogy

az Első Ukrán Hadosztály, mely a Waffen-SS Galíciai Hadosztálya vagy a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert, egy önkéntes egység volt, amely a nácik parancsnoksága alatt állt.

„Le kell mondanom a házelnöki tisztségemről” – mondta Rota a parlamentben.

„Megismétlem, hogy mélységesen sajnálom, hogy Zelenszkij elnök úr közös parlamenti beszéde során hibát követtem el, amikor figyelmetlenségből egy nem megfelelő embert ünnepeltem a Házban”.

„Ez a nyilvános elismerés sok mindenkinek okozott fájdalmat, többek között a kanadai és a világ zsidó közösségének, valamint a nácik túlélőinek  Lengyelországban. Tetteimért teljes felelősséget vállalok” – tette hozzá.

Rota azután mondott le, hogy később, kedden találkozott az alsóház pártvezetőivel. Valamennyi fő ellenzéki párt lemondásra szólította fel Rota-t. Karina Gould, a kormány házelnöke pedig azt mondta, hogy a törvényhozók elvesztették a bizalmukat Rota iránt.

„Ez olyasvalami, ami szégyent hozott az egész parlamentre és valójában minden kanadaira. A házelnök becsületesen cselekedett, amikor lemondott” – mondta Gould.

Megáll az ész: álló ovációt kapott egy ukrán SS katona a kanadai parlamentben

A 98 éves veterán az 1941 és 1943 közötti időszakot korábban „élete legboldogabb éveiként” jellemezte.