Megáll az ész: álló ovációt kapott egy ukrán SS katona a kanadai parlamentben

A kanadai parlament pénteken állva tapsolt meg egy 98 éves ukrajnai bevándorlót, aki a Harmadik Birodalom egy háborús bűnökkel vádolt katonai alakulatában harcolt.

Az idős veteránt, Jaroszlav Hunkát azon az ülésen tüntették ki, amelyen Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a törvényhozókhoz szólt, hogy megköszönje a támogatást, amelyet országának az orosz megszállása óta nyújtottak. Az alsóház elnöke, Anthony Rota – aki Zelenszkijt Winston Churchillhez hasonlította – elismerésben részesítette Hunkát, „a második világháború veteránját, aki az ukrán függetlenségért harcolt az oroszok ellen”.

A parlament ezután felállt, hogy megtapsolja a khakiszínű egyenruhát viselő férfit.

Az AP szerint Hunka „az Első Ukrán hadosztályban harcolt a második világháborúban, majd később Kanadába emigrált”. Az Első Ukrán hadosztály az SS, 14. Waffen Grenadier hadosztályának másik neve, de az egységet a Galíciai SS hadosztály néven is emlegették.

Az 1943-ban alakult Galíciai SS a nyugat-ukrajnai Galícia régióból származó újoncokból állt. Az egységet a nácik fegyverezték és képezték ki, és német tisztek parancsnokolták. Az osztagot 1944-ben meglátogatta Heinrich Himmler SS-vezér, aki arról beszélt, hogy a katonák hajlandóak a „lengyelek lemészárlására.”

Három hónappal korábban a hadosztály alegységei követték el a Huta Pieniacka mészárlásként ismert mészárlást, amely során 500-1000 lengyelt égettek el élve.

A nürnbergi per során a Nemzetközi Katonai Törvényszék a Waffen-SS-t bűnszervezetnek nyilvánította, amely tömeges atrocitásokért felelős, beleértve a „zsidók üldözését és kiirtását, a koncentrációs táborokban elkövetett brutalitásokat és gyilkosságokat, a megszállt területek igazgatásában elkövetett túlkapásokat, a rabszolgamunka-program irányítását, valamint a foglyokkal való rossz bánásmódot és azok meggyilkolását”.

A háború után a Galíciai SS hadosztály veteránjainak ezrei telepedhettek le Nyugaton, közülük mintegy 2000-en Kanadában.

A veteránokat tömörítő egyesület „Combatant News” nevű, ukrán nyelvű blogján egy Jaroszlav Hunka önéletrajzi bejegyzés található, amely szerint a férfi 1943-ban önként jelentkezett a hadosztályba. A képaláírások szerint a képeken Hunka az SS-tüzérségi kiképzésén látható Münchenben 1943 decemberében és a lengyelországi Neuhammerben (ma Świętoszów), Himmler látogatásának helyszínén.

A blog 2011-es és 2010-es bejegyzésében Hunka 1941 és 1943 közötti időszakot „élete legboldogabb éveiként” írja le, és egységének veteránjait, akik szétszóródtak a világban, a zsidókhoz (!) hasonlítja.

Kanadában két emlékműve is van az egységnek, az egyik a Torontón kívül fekvő Wayville-ben, a másik Edmontonban.A kanadai zsidó szervezetek ezek eltávolítását már régóta követelik.

2021-ben Zelenszkij csatlakozott Izrael és Németország kormányához, és elítélte a Galíciai SS hadosztály tiszteletére rendezett kijevi felvonulást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orosz neonácikat küldtek az ukránok Oroszország „felszabadítására”

Egyszerre utálják az imperializmust, Putyint és Zelenszkijt is. Bemutatjuk az ukrán hírszerzés jóvoltából, Oroszország területén rajtaütést végrehajtó „kicsi zöld emberkéket”.