Jó hír az izraelieknek: Nem kell vízum az Egyesült Államokba

Hamarosan Izrael is csatlakozhat az Egyesült Államokba való beutazást megkönnyítő, vízummentességi programhoz, az ún. Visa Waiver Programhoz.

A zsidó államból az Egyesült Államokba utazni kívánó izraeliek eleddig vízumot kellett igényeljenek, mely jelentősen körülményesebbé tette az USA-ba való beutazást. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azonban ma aláírta azt a megállapodást, mely alapján az izraelieknek is elegendő lesz az ún. ESTA bejelentés a beutazás előtt.

„Aki az Egyesült Államokba szeretne látogatni, annak többé nem kell hónapokat várnia csak azért, hogy vízumot kapjon.

Évek óta, majdnem egy évtizede dolgozunk ezen, főként az elmúlt évben, amelynek során átfogó jogszabály-csomagot fogadtunk el, amely lehetővé tette ennek az intézkedésnek a jogalapját. Csak körülbelül 40 országban van vízummentesség, és most Izrael is csatlakozott ehhez a listához”

– fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hírre.

„Ez a döntés újabb bizonyítéka az Izrael és az Egyesült Államok közötti szoros kapcsolatoknak.

Szeretném kifejezni nagyrabecsülésünket Joe Biden amerikai elnöknek a kezdeményezés támogatásáért, amely tovább erősíti a két nép közötti kapcsolatokat.

Szeretnék továbbá köszönetet mondani Antony Blinken külügyminiszternek fontos szerepéért, valamint Alejandro N. Mayorkas belbiztonsági miniszternek és Thomas Nides nagykövetnek erőfeszítéseikért.

A rendelet, vagyis a vízummentesség két hónap múlva lép életbe.

Washington védelmi paktumot köthet Izraellel és Szaúd-Arábiával is?

Történelemformáló döntések születhetnek a következő hónapokban.