Már nem kóser az európai Sprite?

a can of sprite on a wooden stand with limes

Az európai kóserságot felügyelő szervezetek megkongatták a vészharangot, mert egyes országokban megváltoztatták a Sprite Zero receptjét, melyben így egy nem kóser alapanyag is szerepelhet – írja a Zsido.com.

Az ügy akkor pattant ki, amikor a Coca-Cola egyik európai üzemében dolgozó másgiách (kósersági felügyelő) felfigyelt arra, hogy új recept alapján készítik a Sprite cukormentes változatát. Amikor elkérte a receptet, megdöbbenve látta, hogy az ital jellegzetes, savanykás ízéért ezentúl a borkősav felel, mely nem kóser forrásból származik. Korábban egy szintetikus összetevőt használtak, ám annak íze gyorsan elillant, ha az üdítős palackot hosszan nyitva tartották, ezért kerestek az élelmiszeripari mérnökök egy olyan anyagot, mely tartósabban őrzi az aromáját.

A másgiách egy szakértő rabbi tanácsát kérte, aki közölte, hogy a borkősavval készült termék nem fogyasztható, mert a jájin neszech (nem kóser bor) kategóriájába esik.

A másgiách ezek után riasztotta a különböző kósersági szervezeteket. Fayvel Avraham Sofer, a Buenois Aires-i zsidó közösség rabbija azonnal tiltó határozatot adott ki a Sprite Zero fogyasztásával kapcsolatban, a bécsi hitközség rabbinátusa pedig azt kérte a közösség tagjaitól, hogy vásárlás előtt olvassák el az ital összetevőit, mert elképzelhető, hogy olyan gyárban készült, ahol már az új recept szerint termelnek.

Az Antwerpenben működő, tekintélyes Shomre Hadas hitközség rabbinikus bíróságának feje, Pinchas Padwa rabbi megvizsgálta a Belgiumban működő Coca-Cola üzemet és meggyőződött róla, hogy ott még az eredeti, szintetikus anyagot használják, ezért engedélyezte a további fogyasztását.

Az Egyesült Államokban és Izraelben sem változtattak a recepten, így ezekben az országokban is nyugodtam lehet Sprite Zerot vásárolni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hét egyszerű tipp a nagyünnepekre való felkészüléshez

Hasznos útmutató az őszi ünnepekre.