Hét egyszerű tipp a nagyünnepekre való felkészüléshez

Hasznos útmutatót közölt a Zsido.com az őszi ünnepekkel kapcsolatban.

1. Elul hónap különösen alkalmas a visszatekintésre, lehetőséget ad az önvizsgálatra, a reflexióra, valamint a nagyünnepekre való spirituális felkészülésre is. A ljádi Snéur Zálmán rabbi, a Chábád mozgalom alapítója azt mondta elul hónapról, hogy ilyenkor „a király a mezőn van”, szemben a nagyünnepekkel, amikor a királyi palotában trónol, királyi testőröktől körülvéve. Elul hónapban Isten könnyebben elérhető a számunkra, mint máskor. Aki csak szeretne menjen és találkozzon Vele, ő pedig figyelemmel és mosolygó arccal fogadja a Hozzá fordulókat. Elul hónapról többek közt itt írtunk.

2. A szombatokat és a hónap utolsó napját kivéve elul hónap minden napján megfújják a kosszarvból készült kürtöt, a sófárt. A sófár messze hangzó hangja bűnbánatra és megtérésre szólít fel, akárcsak egy ébresztőóra, mely felébreszti lelkünket. Hallgassa meg a sófárt legalább egyszer. A sófárról itt olvashat.

3. Szokás, hogy amikor találkozunk vagy írunk valakinek ebben az időszakban, „ktivá vechátimá tová” – jó beíratást és jó bepecsételést kívánunk egymásnak. További újévi szokásokért kattintson ide, elul hónap szokásairól itt talál összefoglalót.

4. A legegyszerűbb imáknak is különleges ereje van ilyenkor. A 27. zsoltárt a reggeli és a délutáni imában is elmondjuk minden nap ebben az időszakban. Olvassa el ön is itt. A szokásról itt írtunk.

5. A Báál Sém Tov vezette be azt a szokást, hogy elul hónap első napjától fogva egészen jom kipurig a 27. zsoltár mellett még további három zsoltárt is elmondanak. A fennmaradó 36 zsoltárt jom kipur napján mondják el, így ebben a negyven napos időszakban elolvassák az egész Zsoltárok Könyvét. Ezt itt találhatja meg.

6. Ez a hónap nagyon alkalmas arra is, hogy hozzáértő szóferrel ellenőriztessük a mezuzákat és a tfilineket, hogy megbizonyosodjunk azok kóserságáról. A tfilinről itt írtunk.

7. Elul hónap utolsó hetében, a ros hásánát megelőző napokban (szfárádi szokás szerint az egész hónapban) mondják reggelente a szlichot imákat. Az első éjjel éjfél utánhangzanak el, a következő napokon kora reggel. A szlichot imákról részletesen itt olvashat

Kívánjuk, hogy mindnyájan legyünk beírva és bepecsételve egy jó és édes évre!

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Orbán Viktor: Kívánom, hogy a sófár hangja tegye felemelővé az ünnepet

Kezdődik a zsidó újév. Ezen alkalomból Orbán Viktor köszöntőt küldött Köves Slomónak és a zsidó közösségnek.