50 éve nem történt ilyen: izraeli Merkavák lőtték a szíreket a Golánon

Az IDF keményen reagált a kivonulási megállapodás megsértésére.

Az Izraeli Védelmi Erők harckocsijai csapást mértek két ideiglenes szíriai katonai létesítményre, amelyeket a szerintük az 1974-es kivonulási megállapodás megsértésével építettek egy Izrael és Szíria közötti területen – közölte csütörtökön az IDF szóvivője.

Az IDF közölte, hogy a csapásra azt követően került sor, hogy szerdán a második létesítményt is azonosítottak a Golán-fennsíkon az izraeli felderítő csapatok.

„Az IDF a szíriai rezsimet tartja felelősnek mindenért, ami a területén történik, és nem fogja megengedni a kivonulásról szóló megállapodás megsértésére irányuló kísérleteket”

– közölte az IDF.

Az 1974-es tűzszüneti megállapodás Izrael és Szíria között egy elkülönített övezetet hozott létre a két ország között, amelynek értelmében az izraeli A vonal és a szíriai B vonal közötti területeken nem állomásozhatnak katonai erők. A tűzszünet betartásáért az ENSZ békefenntartók erők (UNDOF) felelnek.

A mostani csapás egy héttel a Szíriában végrehajtott izraeli légicsapás-sorozat után történt. A szíriai média és az Alma Kutató- és Oktatási Központ szerint múlt szerdán egy Hama melletti katonai kutatóközpontot és légibázist, valamint Tartúsz légvédelmét érte találat.

Izrael bemutatta a mesterséges intelligenciával működő szupertankját

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Barak harckocsi új korszakot nyit az IDF történetében.