Izrael folytatja a humanitárius segélynyújtást Ukrajnának, de fegyvereket nem ad

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán kormányfő kedden találkozót tartott, amelyet mindkét fél pozitívnak minősített – jelenti a Times of Israel.

Az ENSZ Közgyűlésének keretein belül tartott találkozó, amelyet Zelenszkij „jónak” nevezett, az első volt a két vezető között azóta, hogy Netanjahu tavaly decemberben visszatért a hatalomba.

Netanjahu hivatala szerint a találkozó „barátságos” volt, és

Izrael ígéretet tett arra, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújt, beleértve a taposóaknák felszámolásában való segítségnyújtást.

Netanjahu és Zelenszkij kézfogással és öleléssel üdvözölték egymást, Zelensky ezután kezet fogott Netanjahu összes vezető munkatársával, és rövid, de bizalmas beszélgetést folytatott David Barnea Moszad-vezetővel, ami arra utal, hogy az elmúlt hónapokban már találkozhattak.

Zelenszkijt a találkozóra elkísérte Dmytro Kuleba külügyminiszter és Andrij Jermak kabinetfőnök, akiről egyesek azt mondják, hogy keményebb vonalat fog képviselni Izraellel szemben.

A munkamegbeszélés után Netanjahu és Zelenszkij 15 perces négyszemközti megbeszélést folytatott.

A légkör, amikor a tanácsadók kiléptek a teremből, derűs volt, Barnea hosszasan beszélgetett Yermakkal, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős izraeli miniszter pedig Kulebával társalgott.

Netanjahu és Zelenszkij megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak, és a találkozó „komoly és átfogó” volt – mondták utólag izraeli források.

A nap folyamán korábban az ENSZ-közgyűlés előtt tartott beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszország „népirtást” hajt végre a gyermekek elrablásával, és a nemzetközi közösség szolidaritásáért könyörgött.

„Ezeket a gyerekeket Oroszországban arra tanítják, hogy gyűlöljék Ukrajnát, és minden kapcsolatot megszakítanak a családjukkal, és ez egyértelműen népirtás”

– mondta.

Zelenszkij a szokásos zöld katonai egyenruhát viselve felhívásta a világ vezetőinek figyelmét, hogy nemzetközi békecsúcsot kell szervezni az Ukrajnában zajló háború befejezésére:

„Globális békecsúcsot készítünk elő. Felkérek mindenkit – mindazokat, akik nem tűrnek el semmilyen agressziót -, hogy közösen készítsük elő a csúcstalálkozót”

– mondta Zelenszkij.

Netanjahu visszautasította Zelenszkij többszöri kérését, hogy látogasson el Ukrajnába, így ő az egyetlen olyan nyugati vezető, aki még nem utazott el. Netanjahu elődei, Naftali Bennett és Jair Lapid nem találkoztak Zelenszkijjel.

Kijev és Jeruzsálem között feszültségek alakultak ki az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatos izraeli politika miatt. Izrael ugyan humanitárius segélyt nyújtott, és azon is dolgozik, hogy Kijevet rakétajelző rendszerrel lássa el, de fegyvereket nem hajlandó küldeni az országnak – még védelmi célokra, például rakétaelhárításra sem. Ennek oka, hogy Izrael elkerülje Moszkva ellenségeskedését.

Oroszország ellenőrzi Szíria légterének nagy részét, ahol Izraelnek szüksége van a szabad mozgásra, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy az izraeli határ közelében állásokat alakítsanak ki.

Izrael bemutatta a mesterséges intelligenciával működő szupertankját

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Barak harckocsi új korszakot nyit az IDF történetében.