Nagyon úgy tűnik, hogy újra kitört a háború a Kaukázusban

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium kedden bejelentette, hogy „terrorellenes tevékenységet” indított Hegyi-Karabahban.

„Helyi terrorellenes tevékenységeket indítottunk a háromoldalú nyilatkozat rendelkezéseinek biztosítása érdekében” – olvasható az azeri védelmi minisztérium honlapján közzétett közleményben.

A közlemény hozzátette, hogy a katonai tevékenység célja „a provokációk visszaszorítása a karabahi gazdasági térségben, az örmény fegyveres erők alakulatainak lefegyverzése és biztosítása, kivonása területeinkről, katonai infrastruktúrájuk semlegesítése”.

Hozzátette, hogy célja „a megszállás alól felszabadított területekre visszatérő polgári lakosság biztonsága”, különösen „az építési és helyreállítási munkálatokban részt vevő civilek és katonai személyzeté”.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közölte, hogy „végső soron helyreállítja az Azerbajdzsáni Köztársaság alkotmányos rendjét”.

Paul Antonopoulos 🇬🇷🇨🇾 on Twitter: „BREAKING: Azerbaijan has declared the commencement of a military „operation” in historically and ethnically Armenian Nagorno-Karabakh to „disarm” the Defense Army of Artsakh.The capital of Nagorno-Karabakh, Stepanakert, is currently under artillery bombardment by the… pic.twitter.com/LnGmkMt7ep / Twitter”

BREAKING: Azerbaijan has declared the commencement of a military „operation” in historically and ethnically Armenian Nagorno-Karabakh to „disarm” the Defense Army of Artsakh.The capital of Nagorno-Karabakh, Stepanakert, is currently under artillery bombardment by the… pic.twitter.com/LnGmkMt7ep

Korábban kedden hat ember vesztette életét a vitatott Hegyi-Karabah térségében történt különálló aknarobbanásokban, amelyekért Azerbajdzsán az örmény „szabotázscsoportokat” tette felelőssé.

Az incidens súlyosbította az Azerbajdzsán és Örményország közötti, már amúgy is kiélezett feszültséget.

Az eset azon a területen belül történt, amelyet az Örményország és Azerbajdzsán közötti tűzszüneti megállapodás részeként Moszkva által 2020-ban küldött orosz békefenntartó kontingens ideiglenes helyének jelöltek ki.

Érdemes megjegyezni, hogy Karabah, a Baku és Jereván által birtokolni kívánt régió továbbra is erősen aláaknázott. Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök korábban kiemelte, hogy a taposóaknák jelentik a fő akadályát annak, hogy a kitelepített azeriek visszatérjenek az örményektől 2020-ban visszaszerzett területekre.

Újabb pofont kapott a fekete-tengeri orosz flotta

Az ukránoknak sikerült telibe kapnia az oroszok egyik tengeralattjáróját.