Szaúd-Arábia behúzta a kéziféket, mégse békülne Izraellel?

Amerikai részről megerősítették, hogy Szaúd-Arábia felfüggesztette a tárgyalásokat Izraellel és az Egyesült Államokkal egy esetleges normalizációs megállapodásról.

Ellentmondásos hírek közepette az Egyesült Államok hivatalosan megerősítette, hogy tárgyalások folytak egy esetleges izraeli-szaúdi normalizációs megállapodásról.

Az amerikai megerősítés azután érkezett, hogy Szaúd-Arábia felfüggesztette a tárgyalásokat mind Izraellel, mind az Egyesült Államokkal.

A szaúdi tulajdonban lévő Elaph újságban jelentek az első olyan beszámolók, amelyek meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselőket idéztek, akik elismerték, hogy Washingtonból értesítették őket a tárgyalások felfüggesztéséről.

A lap által említett fő problémák okaként az izraeli kormány két jobboldali miniszterének, Bezalel Szmotricsnak és Itamar Ben-Gvirnek a retorikáját nevezték meg.

Az Elaph által idézett szaúdi tisztviselők szerint Szmotrics és Ben-Gvir a palesztin kérdéssel kapcsolatos megingathatatlan álláspontjuk akadályozza a folyamatban lévő normalizációs tárgyalások érdemi előrehaladását.

Bár Szaúd-Arábia, amely az iszlám két legszentebb helyének ad otthont, hivatalosan még nem ismerte el Izraelt, és nem vett részt a 2020-as, amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám- egyezményekben, amerikai tisztviselők a két ország közötti normalizáció lehetősége igenis elképzelhető.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.